Doneer Vrijwilligers

Proeflokaal groot succes

ma 17 juni 2019 11:50

'Vaak willen wij kinderen de hele tentoonstelling laten zien. Wat ik vandaag heb geleerd is dat je niet altijd het hele verhaal hoeft te vertellen. Je kunt er ook voor kiezen om bij een paar voorwerpen of schilderijen stil te staan. Als je daar echt de tijd voor neemt, vergeten ze dat nooit meer.'

Op dinsdag 11 juni organiseerden Landschap Erfgoed Utrecht en Kunst Centraal een Proeflokaal. Ze deden dit in samenwerking met het Centraal Museum. Twee bijzondere methoden om met kinderen naar kunst en erfgoed te kijken stonden hierin centraal: Visual Thinking Strategies en Visual Thinking in het Museum. De 24 deelnemers, afkomstig uit musea , historische verenigingen en een aantal ZZP’ers, maakten kennis met een nieuwe manier van rondleiden.

De methode Visual Thinking Strategies gaat uit van drie basisvragen: Wat gebeurt hier? Waaraan zie je dat? Wat valt er nog meer te ontdekken? De leerkracht of rondleider kruipt in de rol van gespreksleider en benoemt steeds de waarnemingen die benoemd worden. Een andere methode is Visual Thinking in the Museum die meer werkvormen biedt. Zo is er bijvoorbeeld de opdracht om een detail te tekenen of om twee keer vijf observaties op te schrijven. In de bijeenkomst in het Centraal Museum werden beide methodes kort toegelicht en vooral geoefend.

De deelnemers waren enthousiast: 'Het geeft rust om echt te kijken.' En: 'Leuk om te zien wat anderen zien.' Het was ook een ontdekking dat het veel minder vermoeiend is. 'Doordat je actief zelf bezig bent, houd je het veel langer vol.' Een van de deelnemers wil deze bijeenkomst met alle rondleiders in haar eigen museum doen. Zie jij dit ook wel zitten? Laat het ons weten! Mail: d.wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl.

Deel met je vrienden