Doneer Vrijwilligers

Kijk, denk en verwonder! op locatie

ma 21 oktober 2019 14:05

Met de juiste vragen wordt een bezoeker in een rondleiding zelf aan het denken gezet. Er is tijd om zelf te kijken en te verbeelden wat je ziet. Hierdoor komen er vragen in je op en wordt je nieuwsgierig naar wat je ziet. Maar welke vragen stel je? Specialisten van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht inspireerden vrijwilligers van Kamp Amersfoort over Visual Thinking Strategies en Visible Thinking in the Museum. Beide kijkmethoden bieden een andere blik op kunst en erfgoed. 

Met 26 vrijwilligers nam Kamp Amersfoort deel aan deze bijeenkomst. Veelal mensen met ruime kennis, betrokkenheid en ervaring in het geven van rondleidingen. Na een korte uitleg en gemeenschappelijke oefeningen, ging men in groepjes uiteen om de methode toe te passen op verschillende plekken en bij objecten in het kamp. De kennismaking met Visual Thinking zette hen onmiddellijk aan tot reflectie op eigen handelen en de inrichting van de tentoonstelling.

De nieuwsgierigheid van de deelnemers leverde niet alleen nieuwe ideeën op voor de aanpak van de rondleidingen in Kamp Amersfoort, maar ook persoonlijke inzichten:

  • “Het was heel interactief en ik besef dat ik zelf teveel aan het woord ben.”
  • “Een foto waar ik al jaren naar kijk zag ik opnieuw en zag veel meer dan voorheen.”
  • “Als je eerst vragen stelt en goed laat kijken, dan komt jouw kennis vanzelf op een moment dat ze nieuwsgierig zijn naar het antwoord op hun vragen.”
  • “Wat je zelf ontdekt, onthoud je beter.”
  • “Bij het project ‘Plekken met een verhaal’ (mbo project) doen we dit ook al. Maar we kunnen er iets aan toevoegen. Namelijk eerst goed laten kijken.”
  • “Kijken kan iedereen, maar ruimte geven aan dat wat het oplevert is moeilijker.”
  • “Je laat iemand zelf ontdekken. Ik ga het morgen meteen uitproberen.”

Meer info
Voor meer informatie over de mogelijkheden voor jouw organisatie kun je contact opnemen met Dorien Wijstma van Landschap Erfgoed Utrecht: d.wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl / 030-2219773.

Deel met je vrienden