Doneer Vrijwilligers
Erfgoed Gezocht

zoeken naar sporen uit het verleden

Hoogtekaart Utrechtse Heuvelrug
Erfgoed Gezocht

zoeken naar sporen uit het verleden

Grafheuvel op de Veluwe

Iedereen archeoloog met Erfgoed Gezocht

ma 6 april 2020 13:59

Op maandag 6 april is het digitale startschot gegeven voor het project Erfgoed Gezocht. Erfgoed Gezocht is het eerste grootschalige archeologische project op basis van citizen science in Nederland: iedereen kan vanachter zijn/haar eigen computer meespeuren naar nog niet eerder ontdekt archeologisch erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Hierdoor kunnen burgers bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en de bescherming van het Utrechts erfgoed. Het project Erfgoed Gezocht komt voort uit de samenwerking tussen de Universiteit Leiden en Landschap Erfgoed Utrecht, in opdracht van de Provincie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Karrensporen op de Heuvelrug

Nieuwe techniek

Met een nieuwe techniek (LiDAR) is de Utrechtse Heuvelrug in kaart gebracht door het Actueel Hoogtebestand Nederland. Voor het eerst zijn sporen uit het verleden te zien die eerder werden verborgen onder plantengroei.

Het project Erfgoed Gezocht in Gelderland leverde spectaculaire resultaten op: binnen een maand waren er al 100.000 kaarten onderzocht en 1806 potentiële grafheuvels geïdentificeerd. We kijken uit naar de vondsten van Utrechters op de Heuvelrug!

Deel met je vrienden