Doneer Vrijwilligers
Erfgoed Gezocht

zoeken naar sporen uit het verleden

Erfgoedvrijwilligersprijs 2020 voor Erfgoed Gezocht

vr 4 december 2020 12:57

Het project Erfgoed Gezocht werd vandaag tweede bij de Erfgoedvrijwilligersprijs 2020. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs Cultuur en Wetenschap reikte vandaag de prijs uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De afgelopen maanden kon worden gestemd op drie finalisten. De eerste prijs ging naar de Werkgroep Oeffelt en Loerangel. In totaal meldden zich 67 projecten aan voor de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Grafheuvel op de Veluwe

Beheren en behouden

Voor het citizen science project Erfgoed Gezocht speurden vrijwilligers de afgelopen anderhalf jaar van achter hun computer hoogtekaarten van de Utrechtse Heuvelrug en Veluwe af om nog onontdekt archeologisch erfgoed, zoals grafheuvels en karrensporen, in kaart te brengen. In één maand werden de kaarten allemaal afgespeurd, voor veel mensen was dit een leuke thuisactiviteit tijdens de lockdown. Zo’n 5.000 vrijwilligers leverden op deze manier een cruciale bijdrage aan het in kaart brengen en het beheer en behoud van archeologisch erfgoed. Landschap Erfgoed Utrecht werkt in dit project samen met de Universiteit Leiden. Een vervolg op deze digitale speurtocht is inmiddels gaande: er wordt veldwerk verricht om de sporen te zoeken op de plekken die op de kaarten gevonden zijn.

De Erfgoedvrijwilligersprijs

De Erfgoedvrijwilligersprijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt. In de erfgoedsector zijn het veelal vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van cultureel erfgoed. Projecten die gedragen worden door vrijwilligers die zich zo inzetten verdienen een prijs, vond het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, de initiatiefnemer van de prijs.

Het winnende team ontving een cheque van 10.000 euro, voor de helft vrij te besteden en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht. De gedeelde nummers twee kregen allebei een cheque van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden als de winnaar.

Karrensporen op de Heuvelrug

Erfgoed Gezocht Utrecht werd bewerkstelligd in samenwerking met de Universiteit Leiden en in opdracht van de Provincie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Meer over Erfgoed Gezocht

Deel met je vrienden