Doneer Vrijwilligers
via Cees Vermeulen

Meet je Landschap 2020 Vrijwilliger Cees vertelt

wo 16 december 2020 17:07

In december blikken we ook bij Landschap Erfgoed Utrecht terug. Een tijdje geleden organiseerden we de slotavond van Meet je Landschap – één van onze vrijwilligersprojecten waarbij kleine landschapselementen van de provincie Utrecht door een groep enthousiaste vrijwilligers in kaart worden gebracht. Vrijwilliger Cees Vermeulen startte afgelopen zomer en vertelt hoe hij het project en het werken als vrijwilliger heeft ervaren.

 

“Ik ben sowieso al veel actief als vrijwilliger, bijvoorbeeld als gids in en rondom Woerden. Maar er viel door corona natuurlijk veel werk uit, en ik had wél veel zin om lekker buiten aan de slag te gaan. Via een oproepje kwam ik zo bij het Meet je Landschap project terecht. Grappig genoeg kende ik alle Woerdenaren die meededen toevallig ook al. Het was heerlijk om hier aan mee te doen, lekker je hoofd vrij maken, buiten zijn en aangename gesprekken voeren met elkaar. 

 

Afgelopen zomer zijn we na een cursus van Landschap Erfgoed Utrecht begonnen in het Westelijk Weidegebied rondom Woerden, in groepjes van twee of drie vrijwilligers. Ik ging ongeveer twee keer per week een hele ochtend op pad, van 09:00 tot 12:00. De belangrijkste taken zijn het vastleggen van kleine landschapselementen, zoals alleenstaande bomen, bomenrijen of dubbele bomenrijen en fruitboomgaarden. Hiermee willen we ervoor zorgen dat er inzicht is over hoe een landschap eruit ziet en hoe het verandert over de jaren. We hopen natuurlijk dat het landschap op zijn minst hetzelfde blijft, en dat er voldoende biodiversiteit is. Ik vind het heel belangrijk dat we daarvoor terug kunnen vallen op deze metingen.

Ik heb echt enorm genoten van de natuur tijdens het lopen. Ik zag bijvoorbeeld wel eens een purperreiger, met een prachtige paarsachtige kleur. Echt uniek om deze tegen te komen. Ik heb nu al zin om komend voorjaar weer aan de slag te gaan!”

 

Heb je interesse in Meet je Landschap, of wil je misschien komend jaar net als Cees zelf ook wel aan de slag gaan met het in kaart brengen van landschapselementen? Kijk dan hier

Deel met je vrienden