Doneer Vrijwilligers
Symposia Platform Utrechtse Buitenplaatsen 2020

Mooie reeks symposia Platform Utrechtse Buitenplaatsen

vr 18 december 2020 08:07

De jaarlijkse symposia van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen (PUB) waren dit jaar online. Rond het thema ‘Buitenplaatsen van blijvende betekenis’ vonden er in november en december naast een symposium vanaf buitenplaats Gunterstein in Breukelen, twee workshops plaats.

PUB Symposium - 26 november

Op donderdag 26 november verzorgde socioloog Paul Schnabel een lezing over het beheer en behoud van buitenplaatsen. Met name de erfgoedwaarden van buitenplaatsen en landgoederen stonden centraal in zijn verhaal. De livestream vond plaats op Ridderhofstad Gunterstein in Breukelen bij bewoonster Bertien Koole-Quarles van Ufford. In de video hiernaast vertelt zij over haar familiegeschiedenis en de restauraties aan de buitenplaats. Via ons YouTube kanaal is de lezing van Paul Schnabel te bekijken.

Workshop Betekeniseconomie - 3 december

Tijdens deze eerst online workshop ging Kaj Morel, eigenaar van De Zaak van Betekenis, in op het streven naar een economisch model waarbij welzijn in plaats van winstmaximalisatie, voorop staat. Zijn presentatie is hiernaast te bekijken. Morel vertelde over de bijzondere rol die buitenplaatsen en landgoederen spelen in onze maatschappij. Erik van Tooren (Provincie Utrecht) legde uit welke rol het Erfgoed Expert Team kan spelen voor eigenaren. Stadmakers Floor Ziegler en Teun Gautier vertelden over hun streven om creatieve ideeën en initiatieven voor en over buitenplaatsen te bundelen in een Erfgoedlab.

Workshop Buitenplaatsen & klimaatverandering - 17 december

Eva Kaptijn (Landschap Erfgoed Utrecht) vertelde op 17 december vanuit een verrassende archeologie-hoek hoe oude watersystemen van waarde kunnen zijn bij de benadering van de huidige klimaatadaptatie. Maarten Veldhuis (Waterschap Vallei en Veluwe) bracht dit verhaal in de context van de huidige problematiek. Spreker Jennemie Stoelhorst (sKBL) nam de deelnemers mee naar de erfgoeddeal voor klimaatbestendige buitenplaatsen en landgoederen.

Over het Platform Utrechtse Buitenplaatsen

Het Platform Utrechtse Buitenplaatsen heeft 15 leden waaronder eigenaren en kasteelmusea. De leden vertegenwoordigen elk hun eigen achterban. Koos Janssen, burgemeester van Zeist, is voorzitter van het platform dat belanghebbende partijen wil verbinden rond de thema’s cultuur, natuur en ondernemerschap. Landschap Erfgoed Utrecht is lid en zorgt voor de organisatie, communicatie en coördinatie.

Liever persoonlijk contact?

Marianne helpt je graag verder

Marianne Visser

Senior adviseur archeologie en erfgoed / STAMU 030 - 2219762 M.Visser@landschaperfgoedutrecht.nl

Deel met je vrienden