Doneer Vrijwilligers

Nieuwe Hollandse Waterlinie

wo 5 februari 2020 10:39

Hoe kun je het landschap gebruiken om je stad of dorp te beschermen? De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste openbare bouwwerk in Nederland. Dit Rijksmonument vormt inspiratie voor een nieuw project van Landschap Erfgoed Utrecht en Kunst Centraal. 

Leerlingen van groep 5 & 6 ontdekken hoe de Nieuwe Hollandse Waterlinie werkte en waarom hij in de provincie Utrecht ligt. Door middel van een animatie en een speciaal ontwikkeld spel krijgen ze inzicht in dit indrukwekkende bouwwerk. Ook bezoeken de leerlingen restanten van de waterlinie. In Maarssen bekijken de leerlingen met polderwachter Marcel Bleekendaal Fort Maarsseveen. Terug op school denken ze na of wat zij ervan vinden als de waterlinie de Unesco status krijgt. En ze ontwerpen zelf een slimme uitvinding om een plek in hun eigen omgeving te beschermen.

Wil je de inspirerende lessen bekijken? Klik dan hier.

Holland, the serious game

In deze animatie wordt uitgelegd hoe de waterlinie werkt. Het is een onderdeel van het grote verhaal 'Holland, the serious game' waarin het waterbeheer in het Hollandse landschap wordt uitgelegd alsof het een spelletje is. Een heel serieus spelletje. De animatie is tot stand gekomen in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht en de Provincie Utrecht.

Animatie: Arnout de Hoop
Verhaal: Marcel Blekendaal

Liever persoonlijk contact?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager erfgoed en onderwijs 030 - 2219773 d.wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl

Deel met je vrienden