Doneer Vrijwilligers

Erfgoed Gezocht groot succes

ma 13 juli 2020 12:26

Digitaal speurwerk op de Utrechtse Heuvelrug blijkt een groot succes: prehistorie laat veel meer sporen zien dan voorheen gedacht.

Recordaantal vrijwilligers actief
Veel eerder dan verwacht hebben vrijwilligers alle hoogtekaarten onderzocht. Hiermee is de eerste van fase van het burgerwetenschapsproject Erfgoed Gezocht afgerond. Het enthousiasme waarmee werd gespeurd ging alle verwachtingen te boven. Maar liefst 4.572 mensen hebben actief meegespeurd en slechts één maand na de lancering was de hele Utrechtse Heuvelrug  - met in totaal 300.971 kaarten - onderzocht. De start viel tegelijk met de lock down. Hierdoor zaten veel mensen thuis achter hun computer. Dat was te merken, want binnen 24 uur na de lancering waren al 46.000 kaarten onderzocht. 

Prehistorie drukker dan verwacht

De enorme hoeveelheid werk die door de vrijwilligers is verzet heeft een unieke set gegevens over de prehistorie opgeleverd. Zonder de hulp van deze burgerwetenschappers was dit nooit gelukt. De prehistorie blijkt veel drukker te zijn geweest dan voorheen gedacht. 'Uit de nieuwe data blijkt dat grote delen van wat nu natuurgebied in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is, boordevol ligt met prehistorische akkers en grafheuvels,' aldus dr. Quentin Bourgeois, universitair docent late prehistorie aan de Universiteit Leiden. Vele vierkante kilometers aan deze zogeheten raatakkers of Celtic fields zijn door vrijwilligers ontdekt. Ook zijn naar verwachting vele tientallen tot honderden nieuwe grafheuvels (2800 v. Chr – 200 na Chr.) en talloze karrensporen in kaart gebracht. 

Erfgoed ligt om de hoek

Niet alleen in landen als Italië of Egypte, maar ook in het dichtbevolkte Nederland ligt uniek archeologisch erfgoed letterlijk om de hoek. Het project Erfgoed Gezocht helpt het bewustzijn hiervan te vergroten mede door nieuwe en diverse doelgroepen te betrekken bij dit laagdrempelige project dat gewoon vanuit de eigen woonkamer kan worden uitgevoerd. 'Het is prachtig om die grafheuvels te zien liggen in het landschap en het speuren op de hoogtekaarten was een ontzettend leuke en verslavende hobby', aldus Janny Bas, één van de deelnemers van het project.

Veldwerk

Om met zekerheid te kunnen stellen dat de ontdekte locaties inderdaad prehistorische grafheuvels zijn, moet aanvullend veldwerk plaatsvinden.

Van 4 t/m 8 oktober start dit veldwerk. Heb je interesse om mee te gaan, schrijf je dan in via onze agenda

Erfgoed Gezocht is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht en Universiteit Leiden en is mede mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Bekijk het project hier

Deel met je vrienden