Doneer Vrijwilligers

Bodemschatten gered

za 12 september 2020 15:11

Tijdens het eerste PAN-event werden meer dan honderd archeologische vondsten geregistreerd in de digitale database. Op 12 september kwamen tientallen hobbyarcheologen en archeologen uit de provincie Utrecht samen in het Nationaal Waterliniemuseum op Fort Vechten. Onder begeleiding van materiaal- en fotografiespecialisten werden bijzondere vondsten gefotografeerd en vastgelegd in de database van Portable Antiquities of the Netherlands (PAN).

Aan het einde van de dag bekeek de jury bijzondere vondsten, waaronder Romeinse mantelspeld met een liefdesinscriptie, een elegante middeleeuwse ring met ingelegde saffier en een zeer zeldzame muntschat uit de tijd van Pepijn de Korte (de vader van Karel de grote). De vinders van de zes mooiste vondsten zijn onderscheiden. Deze topvondsten zullen verder onderzocht worden door de archeologen van het Meldpunt Archeologie, waarna elk van deze vondsten in 2021 wordt uitgelicht in een aflevering van ‘Vondst van de Schervendokter’ op de website van UtrechtAltijd.

Met het digitaal vastleggen van deze vondsten zijn ze vindbaar voor de wetenschap en het grotere publiek. Daarnaast kan archeologie en het beleid daarop beter worden voorspeld en bevorderd.

Het evenement werd georganiseerd door het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht

Deel met je vrienden