Doneer Vrijwilligers
Bomenuitdeelactie
Plan Boom / Jack Tillmanns

We delen bomen uit!

wo 10 februari 2021 09:00

Plan Boom Utrecht deelt met steun van de provincie Utrecht maar liefst 10.000 boompjes uit aan inwoners. Gratis! De actie geeft zo iedereen de kans zijn eigen woonomgeving groener te maken. Tussen nu en 8 maart kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de bomenuitdeelactie via www.planboom.nl/uitdeelactie. Op 12 en 13 maart kunnen deelnemers de boompjes op meerdere plekken ‘coronaproof’ ophalen. 

Bomen zijn goed voor een groenere en gezondere provincie. Ze versterken de natuur en verhogen de soortenrijkdom. Ook nemen bomen CO₂ op, zorgen voor koelere steden en dorpen in de zomer en houden water vast in droge tijden. Gedeputeerde Hanke Bruins Slot is enthousiast over de bomenactie: “Komende jaren willen we in de provincie 600.000 extra bomen planten. Dat is goed voor mens en natuur. Daarom ondersteunt de provincie graag dit project waarbij mensen hun eigen woonomgeving vergroenen. Het is mooi om te zien dat buren dit samen in de straat of met de buurt oppakken.”

Komende jaren willen we in de provincie 600.000 extra bomen planten; goed voor mens en natuur
Hanke Bruins Slot Gedeputeerde

Acht boomsoorten
Bij de uitdeelactie is er keuze uit acht verschillende soorten boompjes. Het gaat onder meer om de haagbeuk, gele kornoelje en de meidoorn. Deelnemers kunnen tussen de tien en veertig boompjes meenemen. Het plantmateriaal is op meerdere plekken op te halen via een ‘bomen drive-thru.’ De ophaallocaties zijn onder andere in Utrecht en Leusden.

Door het minimumaantal op te halen boompjes, is het in sommige gevallen aan te raden om samen te werken met bijvoorbeeld de buren. Het is dan mogelijk om samen met buurtgenoten een aantal tuinen in de straat te vergroenen. Ook kan het plantmateriaal gebruikt worden op een erf, voor een klein landschapselement (KLE) of als buurtgroen.

Meer informatie

In heel Nederland worden de komende jaren in het kader van Plan Boom maar liefst 10 miljoen bomen aangeplant. In Utrecht is Landschap Erfgoed Utrecht partner van dit fraaie initiatief dat in de provincie 600.000 bomen gaat opleveren, zowel in de stad als in het buitengebied.

Plan Boom organiseert deze actie in samenwerking met Meer Bomen Nu en met financiële ondersteuning van de provincie Utrecht. Zie www.planboom.nl/uitdeelactie voor meer informatie over de boomsoorten, ophaallocaties en de spelregels.

Liever persoonlijk contact?

Hein helpt je graag verder

Hein Pasman

Adjunct-directeur / manager natuur en landschap 030 - 2219711 h.pasman@landschaperfgoedutrecht.nl

Deel met je vrienden