Doneer Vrijwilligers

Extra cultuureducatie in het basisonderwijs

di 5 januari 2021 10:25

Voor de 377 basisscholen in de provincie Utrecht is de komende vier jaar jaarlijks ruim 1,2 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het versterken van hun cultuureducatie. De provincie Utrecht en negen gemeenten doen een investering in het programma ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’. Het Fonds voor Cultuurparticipatie verdubbelt dit geld. Met het budget kunnen leerkrachten de creatieve ontwikkeling van hun leerlingen een boost geven.

Verdieping
‘Een ambitieus en gedegen plan’, noemt het Fonds voor Cultuurparticipatie de invulling die Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht met negen culturele instellingen en Het Filiaal theatermakers geven aan de derde periode ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’. Dit programma is een verdieping op het basisprogramma voor cultuureducatie.

Cultuureducatie met Kwaliteit
Via het basisprogramma beleven leerlingen in de provincie Utrecht jaarlijks professionele kunst en cultuur in hun omgeving. ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ biedt scholen en gemeenten ook de kans om individuele doelen op het gebied van cultuureducatie te verwezenlijken. Scholen verankeren cultuureducatie in hun beleid en curriculum, werken intensiever met culturele instellingen, vergroten de deskundigheid van leerkrachten en verbinden cultuureducatie met andere vakken of leergebieden, zoals  taal, wereldoriëntatie, techniek en burgerschap.

Onmisbaar
De provincie Utrecht subsidieert het basisprogramma en ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’. Dat doet ze om gelijke kansen voor alle kinderen te ondersteunen. Cultuureducatie is daarbij onmisbaar. Leerlingen ontwikkelen de 21e eeuwse vaardigheden, die ze nodig hebben om problemen op te lossen en hun plek in te nemen in de maatschappij.

In samenspraak met Kunst Centraal formuleerden negen grotere gemeenten met scholen in de gemeente hun lokale ambities. Kunstenhuis Zeist/De Bilt, Educatie aan de Slinger in Houten, DE KOM in Nieuwegein, IDEA Soest, Leerorkest Stichtse Vecht, School en Cultuur in Veenendaal, SamenDoen in Vijfheerenlanden en KUVO in Woerden sluiten met een gedegen en ambitieus programma op maat bij aan. Kunst Centraal, Landschap Erfgoed Utrecht en Het Filiaal theatermakers bieden daarnaast de scholen in alle overige gemeenten de kans om hun cultuureducatie te versterken.

Meer weten over Cultuureducatie met Kwaliteit?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager erfgoed en onderwijs 030 - 2219773 d.wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl

Deel met je vrienden