Doneer Vrijwilligers

Vrijwilligersresultaten 2020 bekend gemaakt

do 24 juni 2021 13:00

In 2020 waren er ondanks corona meer vrijwilligers dan ooit actief in het landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Wel draaiden ze aanzienlijk minder uren dan in voorgaande jaren. Dat maakte directeur Ivo Brautigam van Landschap Erfgoed Utrecht vandaag bekend op de eerste (online) provinciale Erfgoeddag Utrecht waar hij de vrijwilligersresultaten 2020 overhandigde aan gedeputeerde Rob van Muilekom.

In coronajaar 2020 zetten zich maar liefst 13.053 mensen in als vrijwilliger voor het landschap of erfgoed, een stijging van 30 procent personen ten opzichte van het jaar ervoor. Tegelijk daalde het aantal uren dat vrijwilligers actief waren fors, met 37 procent. De groei in vrijwilligers is voor een groot deel te danken aan het citizen science project Erfgoed Gezocht waarbij 4.500 deelnemers thuis vrijwillig duizenden hoogtekaarten vanachter hun computer bekeken en rubriceerden.

In 2020 waren er meer vrijwilligers dan ooit actief in het landschap en erfgoed. Wel draaiden ze fors minder uren

Grote evenementen afgelast
2020 was in veel opzichten een uitzonderlijk jaar. Grote vrijwilligersevenementen als NLDoet en de Natuurwerkdag gingen op het laatste moment niet door. Ook binnenlocaties als het bezoekerscentrum van de Pyramide van Austerlitz hadden het zwaar. De vrijwilligers zaten de helft van het jaar noodgedwongen thuis en het aantal bezoekers halveerde.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. Vrijwilligers trokken er vaker op uit, zij het in kleinere groepjes, zoals de weidevogelbeschermers. Achterstallig onderhoud werd aangepakt. Er werden vernieuwingen en innovaties doorgevoerd. Online bleek soms een redelijk alternatief, bijvoorbeeld voor het op peil houden van kennis en vaardigheden.

Minder met meer
Op de meeste Klompenpad-routes was het vanwege de lockdown zo druk dat er zelfs delen afgezet moesten worden. Mensen zochten meer dan ooit de vrijheid en ontspanning van een frisse wandeling in de buitenlucht. Vrijwilligers trokken alles uit de kast om de drukte in goede banen te leiden.

Alles bij elkaar werkten meer vrijwilligers (13 duizend) minder uren (618 duizend) in het landschap en erfgoed. De berekende maatschappelijk-economische waarde van het vriijwilligerswerk viel in 2020 met 13,9 miljoen Euro zo’n 37 procent lager uit dan het jaar ervoor! Dat komt overeen met een bedrag van 8,2 miljoen Euro.

Deel met je vrienden