Doneer Vrijwilligers
Nationale Archeologiedagen

wandelen door de prehistorie

Wandel tijdens de Nationale Archeologiedagen door de prehistorie

di 8 juni 2021 16:11

Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 juni staat Nederland in het teken van de Nationale Archeologiedagen. In het hele land worden evenementen georganiseerd om iedereen te laten zien, voelen en proeven hoe leuk archeologie is. Uiteraard doen wij en Erfgoed Gezocht mee. We maakten een speciale prehistorie wandeling langs grafheuvels in Amerongen en Elst!

Wandel langs grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug
Omdat samenkomen nog steeds lastig is, hebben wij een rondwandeling bedacht waarbij iedereen zelfstandig op expeditie kan gaan en onderweg de prehistorie kan ontdekken. De wandeling van 7,8 km voert onder andere langs de grafheuvels en raatakkers van het Amerongse bos en over de Elsterberg. Daarnaast is er een speciale kinderwandeling van 4,2 km. Download de wandelroute en de uitleg met parkeerinformatie over de route. 

Raatakkers
Tijdens de wandeling kom je langs raatakkers of Celtic fields. Dit zijn de resten van prehistorische akkercomplexen die tussen ca. 1000 v. Chr. en 200 na Chr. gebruikt werden in heel noordwest Europa. Zo ook op de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens het Erfgoed Gezocht project hebben deelnemers hier verschillende nog onbekende terreinen ontdekt. Wat wij nu nog terug kunnen vinden zijn de walletjes tussen de akkers. Van boven lijken die op een schaakbord of honingraat, vandaar de naam raatakkers.

Bijzondere reconstructie van Utrechtse raatakkers

Marcel Creemers maakte een prachtige reconstructie van één van de raatakkers op de Utrechtse Heuvelrug. In de film zie je hoe het raatakkercomplex ten noorden van Elst er in zijn hoogtijdagen uit kan hebben gezien. De reconstructie toont de maximale bewoning gebaseerd op alle gevonden akkers. Of die akkers ook allemaal tegelijk in gebruik waren zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Meer weten over raatakkers? Bekijk de prachtige film die Marcel erover maakte https://vimeo.com/452813544

 


Bekijk hiernaast de bijeenkomst van Erfgoed Gezocht over het thema raatakkers.

Deel met je vrienden