Doneer Vrijwilligers

Archeologische ontdekvitrine onthult

di 2 maart 2021 08:49

Op 1 maart onthulde wethouder John van Engelen van Cultuur van Nieuwegein de ‘archeologische ontdekvitrine’ op basisschool De Tweeklank. Met deze vitrine kunnen de leerlingen van groep 6 archeologisch onderzoek doen. Ze vergelijken bijvoorbeeld een bodemprofiel met tijdvakken. En ze leren hoe archeologen aan vondsten kunnen zien hoe de mensen 6.000 jaar geleden leefden. De vitrine gaat rouleren langs alle basisscholen uit Nieuwegein.

De vitrine maakt onderdeel uit van het project ‘Het Mysterie van Nieuwegein’ en is mogelijk gemaakt met geld van de Gemeente Nieuwegein. Het project is onderdeel van het Cultuurprogramma voor basisscholen in de provincie Utrecht, dat wordt georganiseerd door Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht. Meer informatie op www.kunstcentraal.nl.

Cultuurprogramma
Het project ‘Het Mysterie van Nieuwegein’ is in januari van start gegaan met een foto in de Molenkruier, die de basis is voor het onderzoek van de schoolkinderen. Daarvoor gebruiken ze ook de ontdekvitrine, die mede ontwikkeld is door archeologisch onderzoeksbureau RAAP. De schoolkinderen schrijven een verhaal over hun bevindingen, het beste verhaal verschijnt in juni in de Molenkruier.

Ik vind dit een mooie manier om kinderen te laten kennismaken met hun culturele omgeving. Zo kunnen ze zelf ontdekken hoe ver de geschiedenis van Nieuwegein terug gaat, heel leerzaam en inspirerend!
John van Engelen Wethouder van Cultuur, Nieuwegein

Opgravingen in Nieuwegein
Hoewel de gemeente Nieuwegein dit jaar haar 50e verjaardag viert, gaat de historie van de plek terug naar de steentijd. Op bedrijvenpark het Klooster zijn begin 2017 waardevolle resten gevonden van de Swifterbantcultuur (5.300 - 3.400 voor Chr.) De archeologen kwamen gereedschap van vuursteen tegen, versierd aardewerk en zelfs complete potten. Erg bijzonder was de vondst van menselijke skeletten, waaronder een vrouw met kind die de namen Ava en Ynge kregen. Ook is in 2020 een slagzwaard uit de Middeleeuwen gevonden, dat in zo’n goede staat verkeert dat de naam van de maker en sporen van gebruik nog goed te zien zijn.

Deel met je vrienden