Doneer Vrijwilligers
Mooie regeling

voor een groenere provincie

Provincie Utrecht stimuleert inwoners om omgeving te vergroenen

do 20 mei 2021 15:57

De provincie Utrecht biedt inwoners vouchers van €500 of €1.000 aan voor projecten die de buurt vergroenen, droogte tegengaan, of zorgen voor betere waterberging. De vouchers dragen bij aan een groene en gezonde leefomgeving. Voorbeelden van vergroening zijn het planten van bomen, de aanleg van een vijver of het vergroenen van een schoolplein. Aanmelden voor de vouchers kan vanaf 1 juni.

Inwoners en vrijwilligersinitiatieven die hun dorp of wijk willen vergroenen, kunnen de vouchers aanvragen. Dit is alweer de derde keer dat de voucherregeling ‘Beleef en Bewonder!’ van start gaat. Deze ronde is er extra aandacht voor projecten gericht op klimaatadaptatie. Het gaat om projecten die inzetten op het bestrijden van droogte en hittestress. In de praktijk betekent dat veelal het aanplanten van nieuwe bomen in de buurt of het inpassen van maatregelen die zorgen dat water beter de grond in kan en vastgehouden wordt. Initiatieven rond bomen of de zogenoemde wadi's verkoelen de stad en zorgen voor meer water opvang. Dit is goed voor de biodiversiteit en onze gezondheid.

Klimaatadaptatie
De provincie Utrecht werkt aan klimaatbestendigheid en zet in om waterveilig te blijven. Initiatieven rond bomen of wadi's verkoelen de stad en zorgen voor meer water opvang. Dit is goed voor de biodiversiteit en de gezondheid.

Uitvoering
De uitvoering van de voucherregeling is in handen van Groen aan de Buurt. Binnen dit programma worden vrijwilligers en gemeenten ondersteund bij de uitvoering van groene buurtprojecten. Groen aan de Buurt is een samenwerking tussen IVN Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht en wordt gefinancierd door de provincie Utrecht. Kijk voor meer informatie op de website www.groenaandebuurt.nl.

Aanmelden
Via de website vind je informatie over de regeling, waaronder het reglement en het aanvraagformulier (vanaf 1 juni). De ervaring leert dat de vouchers snel weg zijn. Meld je dus snel!

Drie projecten in beeld

In de video hiernaast zie je de aanpak en het resultaat van drie mooie projecten die mogelijk zijn gemaakt met de voucherregeling 'Beleef en Bewonder!'

  • Groenere tuinen en een mooie samenwerking met het onderwijs in Houten
  • Een groenere buurt met bloem, en plantenbakken in Utrecht, een samenwerking van 60 bewoners
  • Meer groen rondom het Christelijk Gymnasium in Utrecht

Deel met je vrienden