Doneer Vrijwilligers
969 harde werkers in de provincie Utrecht

Natuurwerkdag 2021

Bijna 1.000 mensen aan de slag in de provincie Utrecht tijdens de Natuurwerkdag!

ma 8 november 2021 08:54

Vrijdag 5 en zaterdag 6 november werkten 969 volwassenen en kinderen in de provincie Utrecht in het groen tijdens de 21e editie van de Natuurwerkdag. Samen werkten zij op 49 locaties. Natuurklussen zoals snoeien en zagen in houtsingels, wilgen knotten, openhouden van de heide, bloembollen planten en insectenhotels maken. Op vrijdag kwamen 165 leerlingen van vier scholen in actie. In totaal werkten dit weekend landelijk 14.470 mensen aan op de Natuurwerkdag. Landschap Erfgoed Utrecht coördineerde de Natuurwerkdag in Utrecht.

Leerlingen van basisscholen en lyceum studenten in actie
Op vrijdag was er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor leerlingen en studenten organiseerden vrijwilligersgroepen klussen om kinderen te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in de natuur. In Wijk bij Duurstede plantten de kinderen van Brede School Het Anker fruitbomen in het stadspark. In Abcoude kwamen studenten van het Montessori Lyceum van Amsterdam in actie bij een van de Batterijen aan het Gein en in de Tuinen van Hartstocht. Leerlingen van de Jan Ligthartschool uit Woudenberg werkten op landgoed Geerestein.

Beleidsmakers ervaren vrijwilligerswerk in het groen
In Zeist gingen gedeputeerde Hanke Bruins Slot van de provincie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht directeur Ivo Brautigam (zie foto) samen met vrijwilligers aan de slag in Natuurpark De Brink. Ze schoonden er de poel en maakten broeihopen voor de ringslang. Op vele andere locaties van de 17 deelnemende gemeenten kwamen wethouders in actie.

Samen voor biodiversiteit
Het werk in de natuur is onmisbaar voor het in stand houden van de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. De hulp van vrijwilligers in het landschap is hard nodig. Het onderhoud van (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Ook vrijwilligerswerk doen? Kijk op de kaart voor de 214 vrijwilligersgroepen in de provincie Utrecht.

Geweldig, al deze mensen die in actie komen voor de natuur. Ik ben trots op alle vrijwillige locatieleiders die dit met ons mogelijk hebben gemaakt
Hélène Hine Programmamanager Vrijwilligerswerk Landschap Erfgoed Utrecht

De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL. De provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij maken de Natuurwerkdag mede mogelijk.

De Schoolnatuurwerkdag werd mede mogelijk gemaakt door de het Cultuurfonds, het Dinamo Fonds en KAS Accountants.

Deel met je vrienden