Doneer Vrijwilligers
Mijn Mooiste Plek

Afl. 3 - De Gelderse Vallei

Mijn Mooiste Plek afl. 3 De Gelderse Vallei

wo 1 september 2021

In de derde aflevering van Mijn Mooiste Plek worden we op sleeptouw genomen door singer/songwriter Wouter Hamel. Hamel scoorde in Nederland al verscheidene hits en zijn debuutalbum Hamel bereikte zelfs goud. In Azië en met name in Zuid-Korea heeft hij een ware sterrenstatus en kan hij niet zonder bodyguard over straat.

Hamel is geboren in Den Haag maar bracht zijn jeugd door in Wijk bij Duurstede. In 2001 studeerde hij af aan het conservatorium van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht waar hij ‘Lichte Muziek en Zang’ studeerde. Sindsdien maakte hij vijf albums. Inmiddels is hij bezig met zijn zesde album dat begin 2022 moet uitkomen. Op dit album staat onder andere het duet ‘Lucky Streak’ dat hij samen maakte met oud studiegenoot Lilian Hak die in deze uitzending ook van de partij is.

Wouter Hamel en zijn muzikale compagnon Lilian Hak wandelen het Termatenpad. Dit geweldige klompenpad is 13,5 kilometer en voert langs de prachtige beken en kanalen, stukken Grebbelinie en over boerenland. Voor alle informatie over deze route scan je de QR-code die je tijdens de uitzending onderin beeld ziet staan of je kijkt op RTV Utrecht.

 

Korte ontstaansgeschiedenis Gelderse Vallei

De Gelderse Vallei heeft z'n ontstaan te danken aan de derde ijstijd. Een 150 meter dikke ijslaag (!) drukte met z’n enorme gewicht delen de bodem in dit gebied naar beneden. De Gelderse Vallei is dan ook te vergelijken met een badkuip. Regenwater dat op de ernaast gelegen Heuvelrug valt, zoekt het laagste punt en stroomt zo vrijelijk het gebied in. Ook regenwater dat op de Heuvelrug de grond in zakt, vindt ondergronds z’n weg naar de laaggelegen vallei en komt daar naar boven als kwelwater.

Al dat water vormt de kenmerkende beken in het landschap. Later zijn griften en kanalen in het gebied gegraven om het water makkelijker af te kunnen voeren en het land geschikter te maken voor boeren die het gebied wilden gebruiken.Het resultaat is een prachtig gebied met een gevarieerd landschap van beken, stukken bos en boerenland. Een ideaal gebied om er te wandelen, fietsen of een tocht per kano te maken.

Mijn Mooiste Plek (RTV Utrecht)

Het zesdelige programma Mijn Mooiste Plek gaat over natuur, landschap en recreatie in de provincie Utrecht. In verschillende items wordt de kijker uitgedaagd om er op uit te trekken en zelf de prachtige omgeving te gaan ontdekken. In dit seizoen staat steeds een gebied centraal: het Rivierengebied, de Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei, het Eemland, het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ieder gebied krijgt een eigen aflevering waarin het ontstaan, de samenhang en de natuur- en landschapswaarden aan bod komen. Hoe ontstond de Heuvelrug? Wat is de functie van die prachtige uiterwaarden aan de oevers van de Nederrijn en de Lek? Zo ontstaat een mooi en leerzaam beeld van het gevarieerde landschap in de Provincie Utrecht.

Deel met je vrienden