Doneer Vrijwilligers
Mijn Mooiste Plek

Afl. 6 - Nieuwe Hollandse Waterlinie

Mijn Mooiste Plek afl. 6 Nieuwe Hollandse Waterlinie

za 25 september 2021 16:25

In de zesde en laatste aflevering van Mijn Mooiste Plek bezoeken we de Nieuwe Hollandse Waterlinie die dwars door de provincie Utrecht loopt. 

Sinds deze zomer is de Nieuwe Hollandse Waterlinie erkend als UNESCO Werelderfgoed. Kirke Mulders was vanuit de provincie Utrecht nauw betrokken bij de UNESCO nominatie. Zij weet (bijna) alles van de linie. Ze neemt ons mee langs een aantal plekken, beginnend in het Noorden, waar de linie de provincie binnenkomt, tot het zuiden, waar de linie de provincie weer verlaat.

In een elektrische sloep zien we verder Leroy Lucas, voorzitter van de Keti Koti viering, Black Lives Matteractivist en mede-oprichter van 030%. Samen met Natalja Macnack, voorzitter van Tori Oso vaart hij met een elektrische sloep over de grens van Utrecht en Noord-Holland op zoek naar het Fort in de Botshol.

Wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Wie er te voet op uit wil langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft de keuze uit een ruim aanbod van wandelpaden. Deze Klompenpaden zijn een echte aanrader: Het Lint en Liniepad en het Onderwaterpad Kids.

Mijn Mooiste Plek (RTV Utrecht)

Het zesdelige programma Mijn Mooiste Plek gaat over natuur, landschap en recreatie in de provincie Utrecht. In verschillende items wordt de kijker uitgedaagd om er op uit te trekken en zelf de prachtige omgeving te gaan ontdekken. In dit seizoen staat steeds een gebied centraal: het Rivierengebied, de Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei, het Eemland, het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ieder gebied krijgt een eigen aflevering waarin het ontstaan, de samenhang en de natuur- en landschapswaarden aan bod komen. Hoe ontstond de Heuvelrug? Wat is de functie van die prachtige uiterwaarden aan de oevers van de Nederrijn en de Lek? Zo ontstaat een mooi en leerzaam beeld van het gevarieerde landschap in de Provincie Utrecht.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit een serie geschakelde verdedigingswerken die eind 19de eeuw is aangelegd om het westen van het land te verdedigen tegen gevaar uit het oosten. De basis van de linie is inundatie, oftewel het onderwater zetten van brede gebieden land.

Het water in het geïnundeerde land zou 30 - 50 centimeter diep moeten zijn. Dat was te diep om met man en paard te doorwaden maar niet diep genoeg om met een boot over te steken. Bestaande waterwegen zoals de Lek en hoger gelegen plekken die niet onderwater gezet konden worden, werden beschermd met betonnen en bakstenen forten.

De linie is nooit gebruikt om het land te verdedigen en verloor z’n functie toen er met vliegtuigen over het gebied kon worden gevlogen. De forten zijn zo groot en sterk dat ze niet of met veel moeite weg zijn te halen dus de meeste zijn nog altijd te vinden in het landschap.

Op en rond de forten is het tegenwoordig over het algemeen rustig en dat maakt die plekken prachtig om te wandelen, fietsen of varen. De stilte en de militaire gebouwen maken het een spannend plekken om te bezoeken.

Deel met je vrienden