Doneer Vrijwilligers
Mijn Mooiste Plek

Afl. 4 - Eemland/Arkenheem

Mijn Mooiste Plek afl.4 Eemland/Arkenheem

za 11 september 2021 16:25

In de vierde aflevering van Mijn Mooiste Plek staat het gebied rond het riviertje De Eem (en Arkenheem) centraal. Dit typisch Hollandsche landschap heeft alles in zich om uit te groeien tot een internationaal erkend Geopark. Een Geopark is een landschap van wereldniveau met bijzondere aardkundige, culturele, historische en ecologische waarden.

Het vlakke gebied staat bekend als één van de meest Hollandse landschappen van Nederland. Het is er een komen en gaan van allerlei vogelsoorten en het is dan ook een trekpleister voor vogelspotters en natuurfotografen.

De diversiteit aan vogels is voor natuurfotograaf Daan Schoonhoven reden om regelmatig in het gebied rond te lopen. In de uitzending toont hij een van zijn mooiste prenten: een wolk opvliegende Grutto’s.

Verder zien we in deze aflevering gedeputeerde Hanke Bruins Slot per fiets op pad gaan met Marc Hofstra, een kenner van het gebied. Ze nemen de fietsboot De Eemlijn en zetten vervolgend koers van vanuit Soest naar Amersfoort.

Wandeltip Klompenpad Nesserpad
Wil je erop uit? In Eemland loopt het Klompenpad Nesserpad. Wandelen door de polder, over boerenland en dijken langs de Eem. Over boerenland, dijken en langs de slingerende zomerdijk van de Eem. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Korte ontstaansgeschiedenis Eemland

Het startpunt van het riviertje De Eem ligt in Amersfoort, achter de historische Koppelpoort. Over een afstand van 18 kilometer meandert dit riviertje noordwaarts, richting het randmeer. Het gebied om De Eem, deels Eemland en deels Arkenheem, bestaat uit een open veenweidegebied.

Het water uit De Eem is voor een groot deel afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug, dat z'n water afvoert via beken en stroompjes in de Gelderse Vallei via het Valleikanaal.

Dijkdoorbraken hebben in het verleden kenmerkende gaten geslagen in het landschap, de zogenaamde ‘wielen’. Deze wielen zijn tegenwoordig benoemd tot aardkundig monument. Het gebied is populair onder fietsers.

In de zomermaanden vaart De Eemlijn die je met fiets en al naar Spakenburg of Huizen vervoert vanwaar je een heerlijke fietstocht terug naar Amersfoort kunt maken.

Mijn Mooiste Plek (RTV Utrecht)

Het zesdelige programma Mijn Mooiste Plek gaat over natuur, landschap en recreatie in de provincie Utrecht. In verschillende items wordt de kijker uitgedaagd om er op uit te trekken en zelf de prachtige omgeving te gaan ontdekken. In dit seizoen staat steeds een gebied centraal: het Rivierengebied, de Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei, het Eemland, het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ieder gebied krijgt een eigen aflevering waarin het ontstaan, de samenhang en de natuur- en landschapswaarden aan bod komen. Hoe ontstond de Heuvelrug? Wat is de functie van die prachtige uiterwaarden aan de oevers van de Nederrijn en de Lek? Zo ontstaat een mooi en leerzaam beeld van het gevarieerde landschap in de Provincie Utrecht.

Deel met je vrienden