Doneer Vrijwilligers
Stedelijk Museum Vianen

winnaar Utrechtse Erfgoedprijs '22

Stedelijk Museum Vianen winnaar Utrechtse Erfgoedprijs 2022

ma 19 december 2022 14:00

Stedelijk Museum Vianen wint de eerste Utrechtse Erfgoedprijs met een educatief projectvoorstel rond De Smeekbede, een roman van Lianne Damen over kolonialisme en slavernij in Suriname gekoppeld aan de regio Vianen. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.500 euro verbonden dat beschikbaar is gesteld door de provincie Utrecht. Dit heeft de voorzitter van de jury, directeur Ivo Brautigam van Landschap Erfgoed Utrecht zojuist bekend gemaakt.

Het museum krijgt de Utrechtse Erfgoedprijs 2022 voor een nog te ontwikkelen educatief project. In nauwe samenwerking met de schrijfster Lianne Damen wil het Stedelijk Museum Vianen een nieuwe samenwerking opzetten tussen middelbare scholen in de regio, theater De Stadshof in Vianen en het theaterproductiebureau Korthals Stuurman. Gedacht wordt aan het bespreken van het boek in de klas, een bezoek aan het museum met toelichting van Lianne Damen en het bezoeken van de gelijknamige theatervoorstelling.

Slavernij
Doelstelling van het project is middelbare scholieren te interesseren voor het onderwerp slavernij en het koloniaal verleden in het algemeen, en de regio Vianen (Leerdam /Utrecht) in het bijzonder. "Het is een ambitieus maar tegelijk ook realistisch projectvoorstel voor een museum dat drijft op één betaalde kracht met zo'n 60 vrijwilligers", zegt directeur Ivo Brautigam (Landschap Erfgoed Utrecht). Met de Utrechtse Erfgoedprijs krijgt het museum een steuntje in de rug dit idee uit te voeren. “De samenwerking met scholen, het netwerk van de auteur en de theaterwereld is een mooie mix die tot een diverser publiek leidt”, aldus het juryrapport.

Over De Smeekbede
Het boek De Smeekbede van Lianne Damen verscheen in 2020 bij Uitgeverij Orlando. Sleutelfiguur in de roman is de vrijgemaakte Wilhelmina van Kelderman, zoals gebruikelijk in die tijd vernoemd naar haar voormalige ‘meester' plantage-eigenaar Engelbert Kelderman. Het boek is gebaseerd op uitgebreid bronnenonderzoek. Kelderman was afkomstig uit Vianen, een deel van de roman speelt zich ook daar af.

Het boek is voor Stedelijk Museum Vianen aanleiding geweest voor een tentoonstelling die een lang onderbelicht gebleven deel van de geschiedenis van Vianen en regio voor het voetlicht wil brengen en een vaste plek wil geven in het collectieve geheugen. De tentoonstelling is gepland voor 2024.

Het Instituut voor Beeld en Geluid heeft inmiddels lesmateriaal voor het schoolvak Nederlands ontwikkeld bij het boek. Dit materiaal is ook beschikbaar voor de scholen in (de regio) Vianen. Theaterbureau Korthals Stuurman is momenteel in samenwerking met auteur Lianne Damen bezig met een theaterbewerking van het boek.

Eervolle vermelding voor Natuurlijk Heel Leuk
Een eervolle vermelding was er voor het sociale natuurbedrijf Natuurlijk Heel Leuk. De jury gaf aan dat dit deels immaterieel erfgoedproject vanuit de participatiegedachte goed is opgezet. Het idee rond culinair erfgoed had een unieke insteek. De beoogde samenwerking met Museum Dorestad krijgt hopelijk goed vorm.

Over de Utrechtse Erfgoedprijs

De Utrechtse Erfgoedprijs is een initiatief van Landschap Erfgoed Utrecht en mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht. De prijs wordt jaarlijkse toegekend aan organisaties die zich inzetten voor de bekendheid van erfgoed met een vernieuwend idee. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.500 euro verbonden.

 

De jury bestaat uit voorzitter Ivo Brautigam (directeur Landschap Erfgoed Utrecht), Lysette Jansen (directeur Nederlands Volksbuurtmuseum), Sheila Reda (junior curator Mauritshuis), Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI solutions) en Marianne de Rijke (senior adviseur musea en erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht).

Partner Utrechtse Erfgoedprijs

Heb je een vraag?

Marianne helpt je graag verder

Marianne de Rijke

Senior adviseur musea en erfgoed / digitaal-erfgoed-coach 030 - 2219782 M.deRijke@landschaperfgoedutrecht.nl