Doneer Vrijwilligers
Klompenpaden blijven populair

2021 breekt records

Recordjaar voor Klompenpaden

wo 23 februari 2022 09:00

In 2021 werden records gebroken voor de Klompenpaden. Er werden bijna 2 miljoen wandelingen gemaakt op de Klompenpaden. De paden die wij voor de provincie Utrecht en Landschapsbeheer Gelderland voor Gelderland ontwikkelen, blijven favoriet. Wandelaars waarderen de 134 Klompenpaden die beide provincies rijk zijn. Inmiddels zijn er bijna 12.000 vrienden op Klompenpaden Facebook. De website en Klompenpaden app zijn vaker geraadpleegd dan het jaar ervoor. Benieuwd naar alle resultaten van 2021? Je kunt ze hier bekijken

Cultuurhistorie en landschap ontdekken
Wandelen in eigen omgeving werd door corona populair. Het agrarisch cultuurlandschap werd beleefd door een trouwe en groeiende groep Klompenpad wandelaars. Klompenpaden staan dan ook garant voor de mooiste wandelingen in de provincies Utrecht en Gelderland. Je wandelt over landgoederen, historische paden en dwars door boerenland. De makers van Klompenpaden – Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland – willen dat wandelaars kunnen genieten van de mooie agrarische landschappen en het waarderen. Wandelen langs een rij knotwilgen, langs bloeiende hoogstamboomgaarden en historische boerderijen, struinen door het weiland, over smalle loopplankjes en kleine doorsteekjes ontdekken. Maar ook kennis maken met de verhalen over de streek en de dieren die in het platteland leven.

Inzet van duizenden vrijwilligers, eigenaren en overheden
Wandelaars roemen de goed bewegwijzerde en onderhouden Klompenpaden en de mogelijkheden tot verkorten en verlengen. Dankzij de inzet van 1.400 enthousiaste vrijwilligers uit de streek liggen de paden er elke keer goed bij. Zij herstellen een ontbrekend bordje, ruimen afval op en maaien kanten. Maar liefst 2.000 terreinen zijn voor wandelaars opengesteld door eigenaren. Overheden steunen de ontwikkeling en het duurzame beheer van inmiddels 2.102 kilometers Klompenpad. Een compliment aan iedereen die dit mogelijk maakt!

20 jaar Klompenpaden in 2022
Eind 2022 bestaat het fenomeen Klompenpaden 20 jaar. Hoe we dit gaan vieren is nog niet bekend.

Brochure, website en app
Klompenpaden zijn goed gemarkeerd, maar we adviseren om de brochure te kopen of downloaden, een kaart te printen van de website of de gratis app te downloaden. De vernieuwde en gratis app biedt nu naast interactieve kaarten, video- en audiofragmenten ook de mogelijkheid om te filteren op lengtes en je gewandelde Klompenpaden af te vinken. Voor gastenreacties, horeca onderweg, verkoopadressen van de brochures en actuele informatie kun je ook altijd kijken op www.klompenpaden.nl. En blijf bij door Klompenpaden te volgen op Facebook.

Klompenpaden worden financieel mede mogelijk gemaakt door de provincies Gelderland en Utrecht, Gelderse en Utrechtse gemeenten en de Nationale Postcode Loterij.

Deel met je vrienden