Doneer Vrijwilligers

Scars of War nu echt van start!

ma 4 juli 2022 14:04

Iedereen kan meedoen aan het project Scars of War, het burgerwetenschapsproject waarbij je via een online platform op hoogtekaarten zoekt naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, loopgraven en munitiedepots. Meedoen kan gewoon van achter de computer, laptop of tablet en gaat via het platform Zooniverse. Mensen die willen meedoen, kunnen hier hun zoektocht starten.

Meer kennis en bewustzijn
Het archeologisch onderzoek omvat de bodem van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Dit gebied was tijdens de Tweede Wereldoorlog het toneel van vele militaire activiteiten. Hoewel veel sporen nog in het landschap aanwezig zijn, zijn deze nooit goed in kaart gebracht. Dit onderzoek wil daar verandering in brengen. Daarnaast is een van de doelen mensen bewust maken van het erfgoed en de verhalen van de Tweede Wereldoorlog in het gebied.

Bomkraters, loopgraven en munitiedepots herkennen
De Utrechtse Heuvelrug en het Gooi beslaan een gebied van meer dan 600 km2. Dit gebied is zo groot, dat het ondoenlijk is voor één of een kleine groep professionele archeologen om alles te analyseren. Bovendien varieert het vermogen van mensen om specifieke kenmerken te identificeren sterk. Sommige mensen herkennen bepaalde typen overblijfselen heel goed, terwijl andere structuren missen. Het is daarom belangrijk dat verschillende mensen de hoogtekaarten inspecteren.

Samenwerking

Scars of War is een samenwerking tussen Landschap Erfgoed Utrecht, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Provincie Utrecht, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland en Universiteit Leiden en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het vfonds en Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).

Deel met je vrienden