Doneer Vrijwilligers

Erfgoed Gezocht wint European Heritage Award

do 30 juni 2022 13:35

Het burgerwetenschapsproject Erfgoed Gezocht wint de European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022 in de categorie ‘wetenschap’. De prijs is in de wacht gesleept voor het onderzoeksdeel in Gelderland. Erfgoed Gezocht vond in 2020 plaats op de Utrechtse Heuvelrug. Hieraan deden 4.500 vrijwilligers mee.

Iedereen kan meedoen aan wetenschappelijk onderzoek
Erfgoed Gezocht is een grootschalig burgerwetenschapsproject op het gebied van archeologie waarmee iedereen kan bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Duizenden deelnemers speurden op hoogtekaarten van de Veluwe mee naar nog onbekende archeologische resten, zoals grafheuvels, raatakkers (prehistorische akkercomplexen) en houtskoolmeilers. De enorme hoeveelheid nieuwe informatie die het project genereerde wordt gebruikt om het archeologisch erfgoed beter te beschermen en geeft nieuwe inzichten in de prehistorische samenleving. De betrokkenheid van het brede publiek en actieve burgerparticipatie is niet alleen de basis van het grote succes van dit project, maar heeft ook geleid tot grotere bewustwording en waardering van het unieke archeologische erfgoed dat Nederland rijk is.

'Archeologie wordt voortdurend bedreigd door menselijke invloeden en krijgt steeds meer te maken met vernietiging door klimaatverandering. Erfgoed Gezocht heeft aangetoond dat burgers een actieve rol kunnen spelen bij de bescherming van cultureel erfgoed door kennis te creëren, en dat hierdoor duurzame relaties op lange termijn kunnen worden opgebouwd met vakmensen en de bredere gemeenschap. Deze combinatie van gemeenschapsvorming en geavanceerde technologie is een opwindende stap voorwaarts voor archeologie- en erfgoedprojecten', aldus de jury van de Awards.

Erkenning voor de vele enthousiaste vrijwilligers
Het grote succes van Erfgoed Gezocht op de Veluwe, dat nu bekroond is met deze prijs, heeft inmiddels geleid tot verschillende vervolgprojecten, zoals Erfgoed Gezocht op de Utrechtse Heuvelrug in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht, Erfgoed Gezocht Junior, een variant voor 8 tot 14-jarigen ontwikkeld in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en veldonderzoek door Erfgoed Gezocht vrijwilligers en studenten archeologie van de Universiteit Leiden om de gevonden grafheuvels te controleren (mogelijk gemaakt door het Cultuur- en Erfgoedpact Noord Veluwe en het Fonds voor Cultuurparticipatie). Ruim 7.000 mensen hebben actief meegewerkt aan dit burgerwetenschapsproject. Het winnen van deze prestigieuze Europese prijs is een belangrijke erkenning van de enorme inzet en het enthousiasme waarmee zij hebben deelgenomen.

European Heritage Awards Ceremony
De prijzen worden op 26 september in Praag aan de winnaars uitgereikt tijdens de European Heritage Awards Ceremony, die wordt gehouden in de Staatsopera en wordt gepresenteerd door de Eurocommissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd Mariya Gabriel en Europa Nostra's Executive President Prof. Dr. Hermann Parzinger.

Deel met je vrienden