Doneer Vrijwilligers

Vrijwilligersresultaten 2021 bekend

vr 17 juni 2022 13:00

Op de jaarlijkse vrijwilligersdag van Landschap Erfgoed Utrecht maakte directeur Ivo Brautigam vandaag de vrijwilligersresultaten over 2021 bekend: maar liefst 9.028 vrijwilligers zetten zich het afgelopen jaar in voor het landschap en erfgoed in de provincie Utrecht.

Kastelen, Klompenpaden, musea, landschapsbeheer, archeologie of weidevogelbescherming: vrijwilligers vind je werkelijk op de meest bijzondere plekken in de provincie. Bij elkaar werkten ze in 2021 zo'n 530.000 uren, wat een maatschappelijk-economische waarde van bijna 12 miljoen euro vertegenwoordigt. "Het valt niet te onderschatten hoe belangrijk zij zijn voor het aanzien van onze provincie", zegt Ivo Brautigam.

Eerste kievitsei
Een speciale rol was er weggelegd voor de vrijwilligers van de weidevogelbescherming. Zij vonden in 2021 het eerste kievitsei van Nederland. Weidevogelvrijwilliger Otwin Nonnekes (63) van IVN De Ronde Venen en Uithoorn was degene die het ei aantrof in een weiland in Mijdrecht. Daarmee gaf hij het officiële startsein voor het weidevogelseizoen.

Het aantal vrijwilligers bleef op peil, maar ze konden door corona veel minder uren maken

Bijzonder jaar
2021 gaat de boeken in als het tweede coronajaar. Een jaar van lockdowns en andere beperkingen. Vanzelfsprekend drukte dit een groot stempel op de vrijwilligersactiviteiten in 2021. Het aantal vrijwilligers bleef aardig op peil, maar net als in 2020 konden ze veel minder uren maken dan normaal. 

Op de Klompenpaden was het drukker dan ooit. We zochten massaal de vrijheid en ontspanning van een frisse wandeling in de buitenlucht. Voor de Klompenpadvrijwilligers was het een hele klus om die drukte in goede banen te leiden.

Deel met je vrienden