Doneer Vrijwilligers
Natuurwerkdag provincie Utrecht

breekt record

Fantastisch aantal deelnemers Natuurwerkdag provincie Utrecht

za 5 november 2022 18:44

Tijdens de Natuurwerkdag op 4 en 5 november werkten 1.336 mensen op 50 locaties waarvan sommige op beide dagen, in de hele provincie Utrecht aan natuurklussen. Bloembollen planten, insectenhotels bouwen, takkenrillen maken, wilgen knotten, werk op de hei, poelen schonen. Samen gingen ze dit weekend voor meer biodiversiteit en een mooiere, groene omgeving. Ook de natuurwerkers van de toekomst waren goed vertegenwoordigd; 282 kinderen maakten kennis met het werk in de Utrechtse natuur. In het hele land kwamen ruim 15.000 mensen in actie.

Vrijwilligerswerk in het groen
Natuurwerk is onmisbaar voor het in stand houden van de leefomgeving van planten en dieren. De hulp van vrijwilligers hierbij is hard nodig. De Natuurwerkdag wil iedereen stimuleren om in de eigen omgeving aan de slag te gaan in de natuur. Landschap Erfgoed Utrecht zorgt ervoor dat de klussen in de provincie veilig verlopen en aandacht en deelnemers krijgen.

Iedereen deed mee!
Deze dag is ook een goed moment om bestuurders en beleidmakers te laten zien wat er allemaal komt kijken bij natuurbeheer -en behoud. Op vele plekken deden zij mee.

In Langbroek bij Wijk bij Duurstede kwamen bijvoorbeeld directeur Landschap Erfgoed Utrecht Ivo Brautigam en Jan Kuiper, wethouder van Wijk bij Duurstede, in actie. Ze werkten op Landgoed Het Lange Broek in Langbroek mee met het wilgen knotten. Een belangrijke taak voor het in stand houden van de bomenrijen die ook een belangrijke plek zijn voor dieren om te schuilen, broeden en voedsel te vinden.

Wethouder Jan Kuiper: ‘Elk vrij uurtje waarin vrijwilligers hun handen uit de mouwen steken voor onze prachtige natuur is van onschatbare waarde. Zonder al hun hulp zou ons landschap er een stuk slechter bij staan. Want wilgen moeten regelmatig geknot worden en de tuinen van onze mooie buitenplaatsen hebben veel onderhoud nodig. Ik ben erg trots op deze aanpakkers!’

Samenwerking
De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties zoals Landschap Erfgoed Utrecht, de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

De poel schoonmaken in Zeist

Snoeien in Langbroek

Egelhuisjes bouwen in Langbroek

Egelhuisjes bouwen in Langbroek

Deel met je vrienden