Doneer Vrijwilligers

Erfgoedvrijwilligersprijs 2022, aanmelden kan nu

vr 2 september 2022 14:48

Vanaf 1 september kunnen vrijwilligersteams worden aangemeld voor de nationale Erfgoedvrijwilligersprijs 2022, een initiatief van het ministerie van OCW. Op 1 december 2022 reikt Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media de nationale Erfgoedvrijwilligersprijs uit aan het vrijwilligersteam dat zich uitzonderlijk heeft ingezet voor het erfgoed van Nederland. Stichting Nederland Monumentenland organiseert de prijs.

Na twee succesvolle edities hoopt het ministerie dat ook dit jaar weer veel organisaties met bevlogen vrijwilligers hun team aanmelden voor de prijs. Ook organisaties die eerdere jaren al met een team hebben deelgenomen mogen dat dit jaar opnieuw doen. Alleen de finalisten van voorgaande jaren zijn uitgesloten van deelname.

Aanmelden Erfgoedvrijwilligersprijs 2022
Een team erfgoedvrijwilligers kan via de site www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl genomineerd worden door een vertegenwoordiger van de organisatie waar het team voor in actie komt. De inzendperiode voor de nominaties loopt tot en met 20 september. Zie de website voor de criteria voor aanmelding van een team.
Een onafhankelijke jury, onder leiding van juryvoorzitter Kathleen Ferrier (Voorzitter Nederlandse Unesco commissie) kiest uiteindelijk drie finalisten uit de inzendingen. Op deze finalisten kan in de periode van 1 tot 25 november worden gestemd en degene met de meeste stemmen wint. Op 1 december 2022 volgt de uitreiking door Staatssecretaris Gunay Uslu, live vanuit Diligentia in Den Haag. Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque beschikbaar van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden als door de winnaar.

Winnaar 2022
Vorig jaar won de stichting Vele Handen de prijs. Dit team, bestaande uit 20.000 vrijwilligers, helpt al 10 jaar lang met het digitaal ontsluiten van archieven en historische documenten voor het grote publiek. Velehanden.nl is een crowdsourcing website waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Omdat indexeren tijdrovend is, worden vrijwilligers betrokken. In totaal hebben zij al miljoenen historische documenten verwerkt, zoals bevolkingsregisters, handgeschreven teksten en fotocollecties.

Over Nederland Monumentenland
De prijs wordt in opdracht van het ministerie van OCW georganiseerd door Stichting Nederland Monumentenland. Nederland Monumentenland verbindt monumenten met het dagelijks leven van iedere Nederlander om zo het draagvlak voor en het behoud van monumenten te vergroten. Dat doet Nederland Monumentenland door de ontmoetingen tussen eigenaren, erfgoedprofessionals en het brede publiek en de monumenten te organiseren. Daarnaast zorgen zij ervoor dat erfgoedprofessionals elkaar onderling ontmoeten en goed geïnformeerd blijven over wat zich afspeelt in de erfgoedsector. Nederland Monumentenland is de organisator van onder meer de VriendenLoterij Open Monumentendag, Open monumentendag Klassendag, het Nationaal Monumentencongres, de Erfgoedvrijwilligersprijs en de Erfgoedstem.

De Erfgoedvrijwilligersprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, Fonds voor Cultuurparticipatie en het Nationaal Restauratiefonds.

Deel met je vrienden