Doneer Vrijwilligers

Nieuw lesmateriaal Limes voor basisonderwijs

do 22 september 2022 09:33

Op romeinen.nl zijn tien thematische lesmodules beschikbaar rondom de Limes en de Romeinse tijd in Nederland. Wij werkten mee aan het lesmateriaal. Per thema vinden de leerkrachten achtergrondinformatie, tips, inspiratie en een aanvullend lesaanbod. Het materiaal is bedoeld voor de leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs.

Sinds de zomer van 2021 staat de Neder-Germaanse Limes op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Leerlingen kunnen met dit materiaal op een speelse en informatieve manier leren over de noordgrens van het Romeinse Rijk die zo’n 2000 jaar geleden dwars door Nederland liep.

Met het nieuwe lesmateriaal kunnen leerkrachten en leerlingen onderzoeken wat de Romeinen hier precies deden en wat ze hebben achtergelaten.

De tien lesmodules behandelen de volgende thema’s:
Romeinse Limes · Archeologie en actualiteit
Mens en maatschappij · Cultuur en religie
Landschap en natuur · Ontspanning en vermaak
Bouwkunst en Techniek · Oorlog en vrede
Dagelijks leven · Vervoer en communicatie

Tim Artz

Verschillende werkvormen
De lesmodules variëren in moeilijkheid en soorten werkvormen. Er zijn werkbladen met opdrachten, creatieve werkvormen, onderzoekende en ontwerpende werkvormen en spelvormen. Docenten kunnen zo keuzes maken en precies selecteren wat past bij de klas en de leerlingen.

Vrolijke illustraties
Voor het lesmateriaal maakte striptekenaar Tim Artz bovendien vrolijke illustraties. Artz werkt voor Uitgeverij Syndikaat aan een serie strips rondom de Limes en Romeinse tijd in Nederland. Voorjaar 2023 wordt het eerste album verwacht, over de Bataafse Opstand.

De tien lesmodules rondom de Limes en de Romeinse tijd in Nederland zijn te vinden op romeinen.nl/onderwijs. In de toekomst zal het materiaal verder uitgebreid worden, onder andere met aandacht voor de Werelderfgoedstatus van de Neder-Germaanse Limes, het grootste archeologische monument van Nederland.

Deel met je vrienden