Doneer Vrijwilligers

Spotlight op de Neder-Germaanse Limes

ma 4 december 2023 13:57

Met twee grote evenementen stond de Neder-Germaanse Limes volop in de aandacht dit najaar. De Limes Kennisdagen voor vrijwilligers en de landelijke Limesdag 2023 voor betrokkenen. Tijdens de evenement is iedereen  bijgepraat over actualiteiten, hebben deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen, nieuwe contacten opgedaan en geleerd verhalen over het Unesco-werelderfgoed nog beter door te vertellen.

Limes Kennisdagen voor vrijwilligers
In Gelderland, Zuid-Holland en Utrecht werden specifiek voor vrijwilligers kennisdagen georganiseerd. De Utrechtse Kennisdag vond plaats op 26 oktober in het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten. Rondleiders, gidsen of museum- of ArcheoHotspot medewerkers kregen inspiratie, konden hun kennis vergroten en ervaringen uitwisselen met andere vrijwilligers.
Marjolein Woltering (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) trapte de dag af met een presentatie over de Unesco- werelderfgoed status. Erik Graafstal (archeoloog bij Gemeente Utrecht) vertelde over de historische context en de archeologie van de Romeinse Rijksgrens. Catherine Visser (kwaliteitsteam Nederlandse Limes Samenwerking) vertelde over de toepassingen en mogelijkheden van de locaties langs de limes. Willeke en Carolien Guelen, auteurs van ‘Het verhaal van de Romeinen in Gelderland op 10 plekken’, sloten de presentaties af met een interactieve sessie. 

Verhalen op elkaar aansluiten
Na de presentaties gingen de vrijwilligers zelf aan de slag met hun lokale verhalen. Welk verhaal vertel je op jouw locatie? Zijn er overeenkomsten? Welke verhaallijnen zijn er? Samen met vertegenwoordigers van andere locaties gingen de vrijwilligers met elkaar in gesprek. Ze kwamen niet alleen meer te weten over elkaars verhalen, maar zagen ook overeenkomsten en mogelijkheden om elkaars verhalen op elkaar aan te laten sluiten. Met ruim 125 deelnemers was de kennisdag een groot succes.

De landelijke Limesdag
Dit jaar had de provincie Utrecht de eer om de jaarlijkse landelijke Limesdag te organiseren. Ruim 170 deelnemers, bestaande uit erfgoedprofessionals, archeologen, vrijwilligers, ambtenaren en bestuurders, kwamen op 1 november naar Castellum Hoge Woerd in Utrecht. Anton Cruysheer (manager erfgoed Landschap Erfgoed Utrecht) zorgde als dagvoorzitter voor een mooie overgang van de programma onderdelen. Zo werd de stand van zaken besproken over onderzoek, zichtbaarheid en organisatie rondom de Neder-Germaanse Limes.

Drie onthullingen 
Tijdens de landelijke Limesdag waren er drie mooie onthullingen waaronder de bruine ANWB-borden voor de Neder-Germaanse Limes langs de rijkswegen door Utrechtse gedeputeerde Van Muilekom. Daarnaast werd het boek ‘Grens van het Romeinse Rijk: De Limes in Utrecht’ van auteurs Paul van der Heijden, Evert van Ginkel en Erik Graafstal over de geschiedenis en archeologie van de Romeinse Limes in Utrecht gepresenteerd. Arjan de Zeeuw (directeur kennis & advies bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) overhandigde monumentenpaspoorten aan grondeigenaren.

Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse Rijk dwars door ons land en de provincie Utrecht. Van Wijk bij Duurstede in het zuidoosten tot de stad Utrecht in het hart en Woerden in het westen. In Utrecht is de Neder-Germaanse Limes te beleven op plekken als Fort Fectio in Bunnik, onder het Domplein in Utrecht, bij museum Hoge Woerd in Leidsche Rijn en Stadsmuseum Woerden.