Doneer Vrijwilligers
Bijzondere Buitendagen

Utrechtse natuur beleven en behouden

Tien Bijzondere Buitendagen in 2023

ma 30 januari 2023 11:07

Tijdens een Bijzondere Buitendag kun je landschap en erfgoed beleven én behouden. In 2023 organiseert Landschap Erfgoed Utrecht tien Bijzondere Buitendagen. Dit zijn dagen waarop iedereen buiten kan werken aan een natuurklus op een bijzondere plek in de provincie Utrecht.

Mensen maken tijdens een Bijzondere Buitendag kennis met de natuur en het erfgoed, worden zich meer bewust van de zorg hiervoor en kunnen gemakkelijker thuis in eigen tuin of buurt aan de slag. De natuur helpen is hard nodig. Afnemende biodiversiteit, verdroging en bijvoorbeeld het verdwijnen van bijensoorten zijn tekenen aan de wand. Het is daarom belangrijk om in actie te komen en ervoor te zorgen dat het landschap diverser wordt, de bodem beter water vasthoudt en inheemse soorten groeien en bloeien.

Elk seizoen andere klussen
Met de Bijzondere Buitendagen gaan we aan de slag in natuurgebieden en op landgoederen. We snoeien, plukken, zagen, knippen en planten. Elke dag is weer anders en aangepast op het seizoen. Klussen in het afgelopen jaar waren bijvoorbeeld een houtwal uitdunnen, appels plukken en boompjes planten. Voor goede begeleiding, gereedschap, koffie, thee en iets lekkers wordt altijd gezorgd.
 
Nuttig én leuk
De Bijzondere Buitendagen zijn niet alleen nuttig, maar ook heel leuk. Je bent buiten aan het werk, ontmoet mensen en hebt resultaat van je werk. Er is op een Bijzondere Buitendag altijd een begeleider vanuit Landschap Erfgoed Utrecht aanwezig die vertelt over het natuurwerk en de geschiedenis van het landschap en de omgeving.

Meteen aan de slag in je eigen omgeving
In de provincie Utrecht zijn tientallen groepen van vrijwilligers actief. Groepen die op zoek zijn naar vrijwilligers vind je op ons vrijwilligersplatform. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert niet alleen de Bijzondere Buitendagen. We helpen de vrijwilligersgroepen ook bij hun werk door cursussen te organiseren, gereedschap uit te lenen, te informeren over veilig werken en regelgeving.

Bijzondere Buitendagen in 2023
Op 27 januari trapten we de serie van tien af met het planten van boompjes in de Lunenburgerwaard bij Wijk bij Duurstede. Zo'n veertig mensen deden mee. In februari gaan we in Harmelen aan de slag en in april en mei in de Soesterduinen. Dan volgen in het najaar nog Vijfheerenlanden en Baambrugge. Houd onze website en social media kanalen goed in de gaten. Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor de Bijzondere Buitendag Alert. Je ontvangt dan een mail met de eerstvolgende Bijzondere Buitendag.

Liever persoonlijk contact?

Libby helpt je graag verder

Libby van den Besselaar

Adviseur vrijwilligerswerk 030 - 221 97 63 l.vandenbesselaar@landschaperfgoedutrecht.nl

Deel met je vrienden