Doneer Vrijwilligers

“De natuur heeft extra handjes nodig om gezond te blijven”

do 15 juni 2023 10:03

Om ervoor te zorgen dat de natuur gezond blijft, is de inzet van vrijwilligers nodig. "Samen met vrijwilligers zorgen wij ervoor dat de inheemse flora en fauna zich hier kunnen blijven vestigen en uitbreiden", vertelt Roy Schuurman (31), ploegleider bij de Landschapsbeheerploegen Utrecht. "Omdat er steeds meer te doen is, zoeken we vrijwilligers.

Elke werkdag zijn de circa honderd vrijwilligers van de veertien groepen van de Landschapsbeheerploegen Utrecht aan het werk. Boompjes planten, de hei opschonen, houtwallen uitdunnen, historische tuinen onderhouden. Het werk is divers en de vraag naar mensen groot. Om deze reden zoekt de Landschapsbeheerploegen ook nieuwe vrijwilligers. Het gaat om mensen die aan de slag willen in het oosten van provincie rond Amersfoort, Soest, Leusden en Rhenen en de Utrechtse Heuvelrug.

Roy: "Het gebied waarvoor we nieuwe vrijwilligers zoeken is het oosten van de provincie Utrecht. Hier doen we klussen als hooien in het Slangenbosje bij de Universiteit Utrecht, het onderhoud van de paden in het Nationaal Park Utrechtse heuvelrug, tuinonderhoud bij Kasteel Amerongen en helpen we gemeenten met het ophangen van vogelkastjes voor het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups."

De nieuwe groep zal op maandagen en donderdagen aan de slag gaan. Roy: “Ik ga mee en werk ook mee. We zijn op een dag met minimaal zes mensen en vertrekken samen. Voor de nieuwe groepen is dit vanuit Leusden. Mensen kunnen meerijden, maar ook op eigen gelegenheid komen. We werken van 9.00 tot ongeveer 15.30 uur. In de ochtend hebben we een koffiepauze en tussen de middag lunchen we samen.”

Sociale contacten
“De onderlinge samenhang van een groep vind ik erg mooi aan het werk. Werken in de natuur is erg leuk, elke keer anders en je draagt bij aan het behouden van de natuur en vergroten van de biodiversiteit. Maar het allermooist vind ik dat je ook nieuwe sociale contacten opdoet.”

Kennis delen
Roy houdt van zijn werk. Hij werkt zelf al vijftien jaar in het landschapsbeheer. “Nadat ik mijn Hoveniersdiploma heb gehaald, ben ik als zelfstandig ondernemer aan het werk gegaan. Dit was vooral in de bossen bij Soest. Sinds januari ben ik ploegleider bij de Landschapsbeheerploegen en kan ik mijn kennis met onze vrijwilligers delen. Door mijn werk leer ik de provincie nog beter kennen. Ik vind het geweldig om samen met hen te zorgen voor de omgeving.”

Interesse?

Hieronder lees je meer over het werk bij de Landschapsbeheerploegen Utrecht. Heb je vragen, neem dan contact op met Libby van den Besselaar, adviseur vrijwilligerswerk, l.vandenbesselaar@landschaperfgoedutrecht.nl of 030 221 9763.

Deel met je vrienden