Doneer Vrijwilligers

Meet je Landschap 2023 van start

wo 10 mei 2023 11:27

Op dinsdag 9 mei vond de startavond van het project Meet je Landschap plaats. Meer dan dertig vrijwilligers kwamen naar Landgoed Oostbroek om van projectleider Leon Pors te horen over het project. De komende maanden brengen vrijwilligers landschapselementen in de provincie Utrecht in kaart.

Van belang voor de biodiversiteit
Landschapselementen zoals rijen knotwilgen, struiken en poelen zijn van groot belang voor de biodiversiteit; van de 400 inheemse soorten dagvlinders, amfibieën, reptielen en zoogdieren leeft ongeveer de helft in of bij landschapselementen.
Landschapselementen zijn de bouwstenen die samen de structuur van het landschap bepalen. Voorbeelden van elementen zijn poelen, houtwallen, knotwilgen en oude lanen. Landschapselementen zijn van grote waarde voor het vastleggen van CO2, het opvangen van fijnstof, het tegengaan van verdroging en hittestress. En daarmee ook belangrijk voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving.

Schat aan informatie
Een actueel overzicht van de verschillende landschapelementen is te zien op het dashboard Kleine Landschapselementen dat samen met Ordina werd ontwikkeld. Het dashboard is voor iedereen met interesse voor het landschap en iedereen die werkt in en voor het landschap zoals beleidsmedewerkers of adviseurs. Ambtenaren van gemeenten kunnen het bijvoorbeeld gebruiken als handig hulpmiddel bij landschapsontwikkelingsplannen. Gemeenten kunnen ook extra gegevens toevoegen aan het dasboard.

Deel met je vrienden