Doneer Vrijwilligers

966 deelnemers aan de Natuurwerkdag in de provincie Utrecht

za 4 november 2023 18:12

Dit Natuurwerkdag weekend zetten 966 mensen in de provincie Utrecht zich vrijwillig in voor de natuur. Er werd op 51 locaties gewerkt aan klussen als insectenhotels bouwen, takkenrillen vlechten, wilgen knotten, werk op de hei en poelen schonen. Ook de natuurwerkers van de toekomst waren vertegenwoordigd; 104 kinderen maakten kennis met het werk in de Utrechtse natuur.

Het is jouw wereld
Landschap Erfgoed Utrecht zet zich het hele jaar door in voor het landschap en het erfgoed in de provincie Utrecht. Dat doen we samen met duizenden vrijwilligers. Niet alleen omdat ze genieten van ons landschap en erfgoed, maar ook omdat ze beseffen dat ‘al het mooie’ niet vanzelfsprekend is. We willen dat generaties na ons blijven genieten van ons landschap en ons erfgoed.

De Natuurwerkdag is een perfect moment om te laten zien wat het werk in de natuur is en dat het in stand houden van de leefomgeving van planten en dieren hard nodig is. Iedereen kan tijdens de Natuurwerkdag ervaren hoe je een bijdrage kan leveren.

Iedereen deed mee op 3 en 4 november!
De Natuurwerkdag is ook een goed moment om beleidsmakers te laten zien wat er komt kijken bij natuurbeheer en -behoud. Op vele plekken deden zij mee. In Langbroek openden bijvoorbeeld Ivo Brautigam (directeur Landschap Erfgoed Utrecht) en Jeroen Brouwer (wethouder gemeente Wijk bij Duurstede) de Natuurwerkdag op Landgoed Sandenburg met veertig schoolkinderen.

Op Landgoed Sandenburg is uniek stukje hazelaarhakhoutbos. Naast onderhoud van het bos zoals snoeiwerk om heggen te vlechten, wordt hier de insectenpopulatie gemonitord. Op vrijdag 3 november gingen de kinderen op kleine beestjes safari en maakten zij een brug en insectenhotels.

Over de Natuurwerkdag
De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties zoals Landschap Erfgoed Utrecht en andere provinciale Landschappen van koepelorganisatie LandschappenNL. De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.