Doneer Vrijwilligers
Winterklaar

Proefveldjes droogteonderzoek

Proefveldjes droogteonderzoek winterklaar

ma 13 november 2023 13:39

Op een boerenbedrijf in Groenekan doen we samen met Universiteit Utrecht onderzoek naar droogte. Op 48 proefveldjes hebben we er allerlei soorten gras en grasmengsels ingezaaid die we met speciale bodemsensoren dag en nacht in de gaten houden (zie de speciale website biodiversiteitutrecht.nl).

Zo willen we te weten komen welke mengsels het best bestand zijn tegen droogte en welke de hoogste opbrengst voor de boer opleveren. Een deel van de proefveldjes is overkapt zodat we extra droge weersomstandigheden kunnen nabootsen. Het wetenschappelijk onderzoek duurt minimaal drie jaar.

Winterklaar
Woensdag hebben vrijwilligers van de Landschapsbeheerploegen Utrecht de proefveldjes voor de laatste keer dit seizoen gemaaid. En dat was dringend nodig. Na de vorige oogst in augustus waren de gras-kruidenmengsels flink de hoogte ingeschoten, tot kniehoogte. Dat komt door de natte herfst en de hoge bodemtemperatuur. Grassen en kruiden gaan pas in rust als de bodemtemperatuur tussen de 4 tot 8 graden ligt.

 

Stormschade
Ook storm Ciarán heeft zijn sporen achtergelaten. Een deel van de overkappingen is weggewaaid. Deze zijn nu afgedekt met zeil en door de vrijwilligers vastgezet met spanbanden. Al met al is het onderzoeksterrein nu klaar voor de winter. De eerste, grote werkzaamheden staan pas weer gepland voor half maart/begin april. Dan gaan we kijken hoe de verschillende gras-kruidenmengsels de winter zijn doorgekomen en of er eventueel opnieuw gezaaid moet worden.

Wil je in de tussentijd bekijken hoe de verschillende proefveldjes reageren op de weersomstandigheden, ga dan naar biodiversiteitutrecht.nl. Daar vind je 24 uur per dagen, 7 dagen per week de actuele meetgegevens. Wil je als vrijwilliger meehelpen aan het droogteonderzoek, meld je dan aan. Het is jouw wereld.

Initiatiefnemers

Met dank aan