Doneer Vrijwilligers

14 oktober: Nacht van de Utrechtse geschiedenis

di 26 september 2023 09:26

Wie riepen er ‘Eureka’ in onze stad en met welke reden? Ontdek het tijdens de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Dit jaar brengen we een ode aan de makers van de vooruitgang. Aan de alfa’s en de bèta’s, de boekenwurmen en de avonturiers. Reserveer nu je plek en krijg toegang tot alle locaties en belevenissen deze nacht.

Ga op ontdekkingstocht met de gidsen van het Gilde, neem een historisch lekker drankje en mis vooral de Grote Archeologieshow niet. Het Academiegebouw, het Utrechts Archief, de Domtoren, het Universiteitsmuseum en het Museum Catharijneconvent heten je welkom met tentoonstellingen, flitslezingen en workshops. Bij de muzikale ontdekkingen in de magische Domkerk mag je de ogen wel even sluiten. Maar daarna is het weer opletten geblazen tijdens de afsluitende Groate Utreg Kwis onder leiding van Koos Marsman!

Reserveer je plek via www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl en meld je op 14 oktober vanaf 19:30 uur bij het Nachthart (het Academiegebouw aan het Domplein). Hier ontvang je een polsbandje dat toegang geeft tot alle locaties en belevenissen. Deze zijn allemaal op loopafstand vanaf het Nachthart te bereiken.

Goudschat en UtrechtAltijd op het podium
Anton Cruyheer (manager Erfgoed) en Pim Sierink (redacteur UtrechtAltijd) van Landschap Erfgoed Utrecht doen mee. 
Van 22.00 tot 22.45 uur vertelt Anton over de goudschat van het Domplein die in 1933 door archeologen werd ontdekt. Er werden maar liefst 50 gouden Romeinse munten gevonden. Anton deed onderzoek en vertelt over zijn speurtocht en spannende ontdekkingen. Pim geeft om 20.00, 21.00 en 22.00 uur flitspresentaties over UtrechtAltijd.

De Nacht van de Utrechtse geschiedenis wordt georganiseerd door de historische vereniging Oud-Utrecht die dit jaar 100 jaar bestaat. Met jubileumboeken, een tentoonstelling en wijkentours met excursies en activiteiten voor jong en oud. Hoogtepunt van de festiviteiten is de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis op 14 oktober waar we jou ook hopen te ontmoeten! Wil jij op een leuke, (ont)spannende manier meer te weten komen over de geschiedenis van Utrecht? Dan wordt dit een nacht om nooit te vergeten.