Jos van den Eshof: dé man voor veilig werken in de natuur!
Menig vrijwilliger die cursussen motorkettingzagen of maaien met de bosmaaier heeft gevolgd, kent Jos van den Eshof. Veiligheid staat bij hem hoog in het vaandel en dat betekent vooral dat beschermingsmiddelen worden gebruikt, maar ook comfortabel zijn. We spraken de man van 'Bedrijfstrainingen in het Groen' over deze persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheid.
Wat is de grootste fout die gebruikers maken bij beschermingsmiddelen en andere materiaal?
Wat mij opvalt met de zaagcursussen is dat deelnemers een veel te oude en te zware (grote) zaag hebben. Of een helm die al vele jaren is afgekeurd. Tijens de cursussen zie ik ook dat er geen gebruik wordt gemaakt van zaaglaarzen of zaagschoenen. Ook de juiste handschoenen ontbreken nog wel eens. Belangrijk is dat ze goed aansluiten en dun genoeg zijn om machines goed te bedienen. Ik zie ook wel eens dat zaagbroek ingekort zijn. Ze moeten goed passen en alles bedekken.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een helm en hoe vaak moet je een helm vervangen?
Een helm mag niet ouder dan 5 jaar na productiedatum zijn. Er staat een datum als cirkel of als afkorting in de binnenkant van de helm. Het is niet toegestaan om je naam op de helm te schrijven met stift (weekmaker in de helm wordt aangetast). Als er een sticker in de helm zit, mag het daarop wel.
Je zou denken dat je met stevige gymschoenen en een gewone spijkerbroek ook prima kunt bosmaaien en zagen. Klopt dit?
Een spijkerbroek bij het bosmaaien is prima. Bij de motorzaag is een zaagbroek met een logo en minimaal klasse 1 (20m/sec) verplicht. Ook zaagschoenen en zaaglaarzen moeten dit keurmerk hebben. Verder moet de broek goed aansluiten en worden gedragen op de huid, dus geen spijkerbroek eronder.
Aan welke kosten moet je denken bij persoonlijke berschermingsmiddelen?
Er zijn al zaagbroeken vanaf € 40,-. Kies een broek die lekker zit, mijn ervaring is dat die altijd gedragen wordt. Hoe meer draagcomfort hoe hoger de prijs. Ik draag er bijvoorbeeld een van bijna 300 euro.
Wat is jouw advies voor de aanschaf van PBM’s door vrijwilligersgroepen die gaan zagen en maaien met deze machines?
Kijk even bij www.kox.eu, www.groen-shop.nl of www.donargroen.nl, maar een dealer in de buurt kan je ook helpen met veilige kleding. (NB Vrijwilligersgroepen kunnen via LEU ook bestellen bij het bedrijf Lasaulec, informeer daarover bij het team vrijwilligersondersteuning). Voor zaagschoenen of zaaglaarzen is het van belang of je vaak op natte ondergrond loopt. Schoenen kunnen niet tegen veel nattigheid en zijn ook veel duurder dan zaaglaarzen.