Jongeren bereiken
Hoe zorg je ervoor dat ook jongeren enthousiast worden voor de lokale geschiedenis? En hoe kun je ze als historische vereniging bereiken? Dat kan bijvoorbeeld door speciale activiteiten te ontwikkelen voor de jeugd of samen te werken met een school.
Voorbeelden van activiteiten voor kinderen door Utrechtse historische verenigingen:
- Historische vossenjacht: De Historische Kring Baerne organiseerde vanwege haar 50-jarig bestaan in 2024 een historische vossenjacht voor de kinderen in het dorp. Onderweg komen de kinderen historische figuren tegen en komen ze meer te weten over de lokale geschiedenis.
- Historische Doe-Dag Zeist: Tijdens het Open Monumentendagweekend organiseren Erfgoedpartners een historisch weekend rond Slot Zeist met activiteiten voor jong en oud.
- Graaf Junior/Senior Museum Hoge Woerd: Kinderen tussen 8 en 12 jaar kunnen zich als jonge onderzoekers eens per maand onderdompelen in de archeologie.
- Praktische opdrachten voor VO van de Stichts Hollandse Historische Vereniging: in samenwerking met het Kalsbeek College in Woerden zijn opdrachten ontwikkeld over de eerste vier geschiedenistijdvakken voor havo 4.
Heb jij een mooi voorbeeld van hoe jouw historische vereniging jongeren weet te bereiken? Laat het ons weten! Je kunt je ook laten inspireren door wat Landschap Erfgoed Utrecht doet voor kinderen en families.
Wil je weten hoe je een onderwijsproject opzet of hoe je het onderwijs betrekt bij wat je doet? Het team Educatie van Landschap Erfgoed Utrecht kan je helpen met advies, workshops of tips.
Nog enkele leestips:
- Hoe betrek je jongeren bij jouw erfgoedorganisatie? Tips en aandachtspunten om 'oudere jongeren' (16-30 jaar) te betrekken, door Erfgoed Gelderland en Erfgoed Jong
- Factsheet actieve erfgoedlessen van Erfgoedhuis Zuid-Holland
- Educatie toolkit door Arja van Veldhuizen
- Tips voor digitale erfgoedlessen op de website van DEN
- Module Educatie en jongeren bereiken uit het Handboek voor historische verenigingen van Erfgoed Gelderland