Word vrijwilliger Word donateur
Langs De Limes, De Bilt II
Erfgoed

Hoe betrek je dat in de les?

Advies, trainingen en workshops

Zowel scholen, gemeenten als culturele instellingen kunnen bij Landschap Erfgoed Utrecht terecht voor informatie, advies, workshops en trainingen. Wie met erfgoed aan de slag wil, werkt met tastbare voorbeelden uit de eigen omgeving. Maar hoe betrek je landschap en erfgoed in de les? Wij laten je dat graag zien!

Voor erfgoedinstellingen
Je wilt graag schoolklassen ontvangen op locatie. Hoe ontwerp je een goed educatief erfgoedproject? Hoe zorg je voor interactie tijdens het bezoek van schoolklassen? Geef je voldoende ruimte aan inbreng van leerlingen? Hoe leren kinderen en wat hoort bij welke leeftijdsgroep? Hoe kun je leerlingen beter laten kijken naar wat ze zien? Wil je meer weten over erfgoedwijsheid? Hoe kun je je digitale collectie op educatieve wijze inzetten? Wij denken en kijken graag mee!

Voor gemeenten
Wij denken graag mee hoe erfgoed en cultuureducatie het onderwijs kan versterken en wat scholen nodig hebben. Daarbij kunnen we adviseren hoe erfgoedinstellingen inspirerende erfgoedprojecten in het onderwijs aanbieden.

Voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en hogescholen
Je wilt als school de rijke omgeving van de leerlingen betrekken bij je onderwijs. Het herbergt immers een schat aan verhalen, kennis en geschiedenis. Maar hoe pak je het aan? Hoe verrijk je je onderwijs door leerlingen hun eigen omgeving te laten ontdekken. Wij denken en helpen graag mee. Op de website Meer doen met je eigen omgeving vind je inspirerende informatie over mogelijkheden en een plan van aanpak.

Daarnaast kunnen wij schoolteams inspireren door middel van een werkgroep bijeenkomst of een teamtraining.

Teamtraining: Meer doen met je omgeving 

Hoe verschillend leerlingen en hun achtergronden ook zijn, ze hebben één ding gemeen: de plaats waar ze wonen en opgroeien. Als school kun je leerlingen laten ervaren dat hun omgeving vol betekenis is.

In deze teamtraining staan we stil bij de vraag wat nu eigenlijk de culturele omgeving van je school is. Wie zijn interessante partners voor je school, en wat is er aan kunst en erfgoed aanwezig dat je bij de les kunt betrekken?

Je gaat aan de slag met het koppelen van de eigen omgeving aan bestaande lessen of thema’s. Aan het einde van de training beschik je als team over voldoende ingrediënten om de culturele omgeving aan je lessen te verbinden. 

 

Teamtraining: Erfgoed doen!

Wat is erfgoededucatie? Wat is er aan erfgoed in de omgeving van de school? Erfgoed is voor veel leerkrachten een tamelijk abstract begrip.

In deze teamtraining ga je daar concreet mee aan de slag. Leerkrachten ontdekken op een actieve manier hoe je erfgoededucatie kunt inpassen in de kunst & cultuurlessen. Welke creatieve werkvormen kun je koppelen aan erfgoed, welke keuzes maak je en waarom doe je dit?

De kennis wordt meteen in praktijk gebracht door het bedenken van les ideeën bij het erfgoed uit de eigen omgeving.

 

Archeologiewijzer

Soms is er een opgraving vlakbij school. Een mooie kans om met de klas een kijkje te nemen! Maar hoe organiseer je zo’n bezoek? Bij wie moet je zijn en hoe weet je wie je moet benaderen? Speciaal hiervoor hebben wij een wegwijzer ontwikkeld. De wegwijzer bevat een eenvoudig stappenplan dat helpt om samen met het opgravingsbedrijf en de gemeente een bezoek te organiseren waarbij de geschiedenis onder je voeten letterlijk zichtbaar wordt!

Bekijk de wegwijzer

DEN: kennisinstituut cultuur & digitalisering

Ben je benieuwd welke kansen en mogelijkheden digitalisering er zijn voor jouw erfgoed- of onderwijsorganisatie? Kennisinstituut cultuur & digitalisering DEN denkt graag met je mee

Lees meer

Liever persoonlijk contact?

Mieke helpt je graag verder

Mieke Heurneman

Adviseur geschiedenis en onderwijs 030 - 2219770 m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl