Doneer Vrijwilligers
Archeologie

over vondsten met verhalen

Archeologie: verborgen schatten beleven

Met je handen in de aarde de rijkdom van een ver verleden naar boven halen. Je verwonderen over een gouden liefdesring of Romeins aardewerk. Of meehelpen aan het verhaal achter een vondst. De provincie Utrecht heeft veel sporen uit het verleden die ons vertellen waar we vandaan komen. Onze archeologen helpen met de vondsten en laten je de verborgen schatten van de Utrechtse bodem beleven.

Meldpunt Archeologie

Als je in de tuin bezig bent of met een detector door het landschap speurt, kun je zomaar op iets bijzonders stuiten. De resten van een pot, of een zilveren munt. Maar hoe weet je nou of het écht bijzonder is? Handig om te weten dat wij deze vondsten op waarde kunnen schatten. Bij het Meldpunt Archeologie staan we klaar om je vondst te onderzoeken.

ArcheoHotspot

Wil je eens achter de schermen van archeologisch onderzoek meekijken? De ArcheoHotspot bij Castellum Hoge Woerd in De Meern maakt archeologie tastbaar en toegankelijk. Je kunt er uitleg krijgen over bijvoorbeeld een pijpenkop die je in je tuin hebt gevonden. Of zien hoe aardewerk wordt gerestaureerd en meehelpen het sorteren van zeefmonsters. De toegang is gratis.

Bezoek de ArcheoHotspot
Foto: Lize Kraan

Liefdesring

Het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht krijgt soms een vondst die zo uniek is, dat archeologen niet meteen weten wat het is. Zoals een gouden ring uit de late middeleeuwen die niet eerder in Nederland is aangetroffen. 

‘Ik was met stomheid geslagen toen ik de eerste foto’s zag van deze ring’, vertelt archeoloog Alexander van de Bunt. Op het eerste gezicht valt de versierde band op en de tekst met afbeelding van een dier. Er volgde een lange speurtocht online, in vakliteratuur, catalogi en het raadplegen van specialisten uit binnen- en buitenland. Het bleek niet zomaar een ring, maar iets uitzonderlijks.

Lees het verhaal op UtrechtAltijd.nl

Liever persoonlijk contact?

Wouter helpt je graag verder

Wouter Hinrichs

Publieksarcheoloog 030-2219771