Doneer Vrijwilligers
Het is jouw wereld

Beleidsplan 2025 - 2028

Het is jouw wereld

Beleidsplan 2025 - 2028

Het is jouw wereld

Beleidsplan 2025 - 2028

Het is jouw wereld

Beleidsplan 2025 - 2028

Het is jouw wereld

Beleidsplan 2025 - 2028

Het is jouw wereld

BELEIDSPLAN 2025 - 2028

In het nieuwe beleidsplan - Het is jouw wereld - lees je wat Landschap Erfgoed Utrecht zoal doet, wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn op ons vakgebied en waar we de komende jaren extra aandacht aan geven (onze prioriteiten). Ook beschrijven we hoe we dit gaan meten en monitoren, zodat we zeker weten dat onze inspanningen de juiste resultaten opleveren.

Landschap Erfgoed Utrecht maakt de natuur, het landschap en het erfgoed in de provincie Utrecht toegankelijk en beleefbaar. "Voor iedereen", zegt interim-directeur Hein Pasman. "Dat doen we met heel veel partners: het onderwijs, overheden, bewoners, agrarische collectieven, musea, historische verenigingen, waterschappen en vrijwilligers."

Hein Pasman: "We maken het landschap en erfgoed in de provincie toegankelijk"

Beleidsplan in het kort

Landschap Erfgoed Utrecht maakt natuur en erfgoed in de provincie Utrecht toegankelijk en beleefbaar voor iedereen. Samen met lokale gemeenschappen en groepen, scholen, vrijwilligers en andere partners brengen we de rijke geschiedenis en het prachtige landschap van de provincie Utrecht tot leven.

Bekende projecten zijn onder andere de Klompenpaden, erfgoededucatie, natuurwerkdagen, de ondersteuning van vrijwilligersgroepen en het verhalenplatform Het verhaal van Utrecht, waar inwoners zelf bijdragen kunnen aanleveren. In het beleidsplan vind je nog veel meer voorbeelden van projecten die we uitvoeren. 

 

Trends en ontwikkelingen

De maatschappij is volop in beweging. Dat geldt ook voor ons werk. Wij zien in de buitenwereld een aantal trends en ontwikkelingen die de komende jaren van belang zijn voor ons werk.

1. Klimaatcrisis
Natuur en landschap hebben meer en meer te lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering. Dit vraagt om snelle en duurzame oplossingen voor natuurbehoud, natuurbeheer en herstel. De klimaatcrisis treft ook het erfgoed in de provincie. Denk aan (houten) funderingen van monumenten, de houdbaarheid van archeologische bodemschatten en de toekomst van immaterieel erfgoed als ijspret en schaatsen op de Vechtplassen. Kennis van de geschiedenis kan ook bijdragen aan de weerbaarheid in snel veranderende tijden. 

2. Participatie, vrijwilligerswerk en toegankelijkheid
De groeiende verscheidenheid van de Utrechtse bevolking maakt het belangrijk om natuur, landschap en erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht achtergrond. Het beïnvloedt ook hoe we het vrijwilligerswerk organiseren en andere organisaties hierin ondersteunen.

3. Digitale versnelling(en)
Nieuwe technologieën zoals Lidar en kunstmatige intelligentie bieden kansen om de impact van ons werk te vergroten en uiteindelijk meer mensen te bereiken en kennis te delen.

 

Onze 5 prioriteiten

Op basis van de trends, de impact die we willen bereiken en de projecten die we uitvoeren, komen we voor de komende vier jaar op de volgende vijf prioriteiten.

1. De basiskwaliteit van het landschap en de natuur overeind houden
Een belangrijk organisatiedoel is het voorkomen dat de kwaliteit van de natuur en het landschap in de provincie achteruitgaat. We ontwikkelen projecten die erop gericht zijn de hoogste nood te ledigen en verder verval te voorkomen.

2. Duurzame oplossingen voor verbetering van natuur en landschap ontwikkelen
Als het gaat om het landschap en de natuur is het tegengaan van verdere achteruitgang niet genoeg. Er moet een lange termijn oplossing op tafel komen die de natuur in Utrecht weer een toekomst geeft.

3. Iedereen betrekken bij Het verhaal van Utrecht
Aan de hand van Het verhaal van Utrecht laten we zoveel mogelijk inwoners kennis maken met de geschiedenis en het erfgoed in de provincie. We willen iedereen zich er onderdeel van voelt en zich gezien en gehoord voelen.

4. Vrijwilligers mobiliseren
Een betere leefomgeving begint bij jezelf. Zonder vrijwilligers gebeurt er niets in de provincie Utrecht. We werken eraan om meer mensen te laten participeren met een zo breed mogelijke achtergrond. Veiligheid en deskundigheid zijn kernbegrippen.

5. Invoeren van een duurzaam monitoringsysteem
Meten is weten. Door impactgericht te werken en onze activiteiten en projecten continu te monitoren weten we beter of we het verschil maken of moeten bijsturen. We gaan hierbij impactgericht werken.

Lees het beleidsplan