Doneer Vrijwilligers

Het werk van de Landschapsbeheerploegen

De werkzaamheden van de Landschapsbeheerploegen zijn divers. Van het knotten van bomen en het snoeien van fruitbomen tot aan het dunnen van bospercelen, de bestrijding van exoten, het onderhoud van poelen en het werk aan erfgoed-tuinen bij kastelen en buitenplaatsen.

Specialistisch en deskundig
De Landschapsbeheerploegen zetten ook materialen in zoals specifieke machines als een-assige-vingerbalk, robotmaaier of rupsversnipperaars. Daarnaast kan de Landschapsbeheerploegen zorgen voor plannen voor de inrichting van (nieuwe) natuur en plannen voor het vergroten van de biodiversiteit. Ook kan Landschapsbeheerploegen adviseren over beheer en jaarlijkse onderhoud.

Wil je de Landschapsbeheerploegen inhuren? Neem voor de mogelijkheden contact op met bedrijfsleider Wolbertie Ruiter via info@landschapsbeheerploegen.nl of 06-15154533.

Knotbomen en houtwallen onderhouden

Voor verschillende opdrachtgevers waaronder particuliere landgoederen onderhoudt LBPU knotwilgen en houtwallen. Dit gebeurt in de gehele provincie. Het is belangrijk om landschapselementen als knotbomen en houtwallen regelmaat te onderhouden. Het onderhoud gebeurt met de hand, machines en kettingzagen. Het vrijgekomen takhout komt op stapels zodat deze verder verwerkt kunnen worden.

Onderhoud aan wandel-, fiets- en ruiterpaden

Voor verschillende opdrachtgevers in de gehele provincie onderhoudt LBPU wandel-, fiets- en ruiterpaden. Het werk bestaat uit het opsnoeien van overhangend groen, het maaien van bramen en verwijderen van brandnetels. In opdracht van Landschap Erfgoed Utrecht onderhoudt LBPU de routes van de Klompenpaden waaronder ook onderhoud aan bijvoorbeeld overstapjes en bruggen door een speciale technische ploeg

Tuinonderhoud Kasteel Amerongen

LBPU vindt het belangrijk dat erfgoedtuinen in stand worden gehouden. Van begin april tot en met eind oktober werken de vrijwilligers één dag per week in de tuinen van kasteel Amerongen. Hier verzorgen zij een deel van het onderhoud van deze historische erfgoed tuin. Een bijzondere omgeving met veel geschiedenis en mooie plek die niet voor iedereen toegankelijk is.

Landgoederen Utrechts Landschap

Voor het Utrechts Landschap leveren wij 4 dagen per week het hele jaar door een vrijwilligersploeg. De ploeg verzorgt het dagelijks onderhoud met diverse en afwisselende werkzaamheden waaronder tuinonderhoud, het vellen van bomen, graskanten steken, hagen knippen, graslandbeheer, poelen schonen, fruit plukken en kuipplanten onderhoud.

Biodiversiteit vergroten

Een van de belangrijkste doelen voor onze werkzaamheden is het vergroten van biodiversiteit, met name gericht op kleinere landschapselementen. Voor verschillende opdrachtgevers waaronder Waternet, Vitens en Universiteit Utrecht hebben wij samenwerkingsverbanden met als doel om de biodiversiteit op hun terreinen te vergroten.

  • Bij Waternet doen we projecten om te zien wat het effect is van verschillende maaitechnieken en frequenties bij waterkeringen zonder de keringen extra te belasten of beschadigen.
  • Voor Vitens onderhouden we heideterreinen en verwijderen invasieve exoten en ongewenste (woeker) soorten om te zorgen dat andere, gewenste, soorten zich kunnen ontwikkelen of uitbreiden met als doel de biodiversiteit te vergroten door gebiedseigen soorten weer terug te krijgen. Dit zowel voor flora- en faunasoorten.
  • Op het Universiteitsterrein in Utrecht onderhouden we het Slangenbosje, een plas- drasgebied met twee poelen en een bosgebied. Ook hier hebben we een meerjarige overeenkomst met als doel de biodiversiteit in dit gebied te vergroten. In dit gebied komt de Kruiskruidzandbij voor, één van de icoonsoorten van de provincie Utrecht, waar we extra voorzieningen voor maken zodat deze populatie zich kan vergoten en behouden kan blijven.

Liever persoonlijk contact?

Wolbertie helpt je graag verder

Wolbertie Ruiter

Bedrijfsleider LBPU 06-15154533 w.ruiter@landschapsbeheerploegen.nl