Doneer Vrijwilligers
Meer kennis over WOII

loopgraven, bomkraters en munitiedepots in het landschap

Scars of War levert al 15.000 interessante locaties op

di 20 september 2022 13:29

Het burgerwetenschapsproject Scars of War waarmee iedereen vanaf juli hoogtekaarten van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi kan afspeuren, leverde al 15.000 interessante locaties op met mogelijk niet eerder ontdekte loopgraven, bomkraters en munitiedepots. De onderzoekers gaan nu met behulp van andere bronnen na of dit werkelijk oorlogssporen zijn. Zij komen begin 2023 met de eindconclusies.

Betekenisvol en zelfs een beetje verslavend
Al 250 vrijwilligers speuren dagelijks zo’n 1.000 hoogtekaartjes af naar loopgraven, bomkraters en munitiedepots. Het online afspeuren van de in totaal 126.000 hoogtekaartjes is precies op de helft. Een mooie score volgens de onderzoekers die frequent contact hebben met de deelnemers waarvan een aantal zelfs zo enthousiast is dat zij elkaar treffen op het discussieforum en bijzondere hoogtekaartjes met elkaar bespreken. De deelnemers geven ook aan dat deelnemen de geschiedenis van de eigen omgeving dichterbij brengt. Lees hun ervaringen.

Online lezing voor geïnteresseerden
Op vrijdag 21 oktober om 15:30 geven onderzoekers Eva Kaptijn en Wouter Verschoof-van der Vaart een kijkje achter de schermen van Scars of War. Ze vertellen over het verloop van het onderzoek en delen opvallende resultaten. Hierna is er ruimte voor vragen. De lezing vindt plaats via Zoom. Aanmelden kan hier.

Mooie samenwerking
Scars of War is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland, Universiteit Leiden en Provincie Utrecht. Deze organisaties werken samen aan een beter begrip van de geschiedenis van hun regio. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds en het Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).

> Meer informatie en meedoen

Deel met je vrienden