Doneer Vrijwilligers
Kennis vergaren

Leren over erfgoed door te doen

Ga erop uit en word wijzer

Voor jong en oud is er veel te leren en daarmee veel kennis te veroveren op het gebied van het landschap en het erfgoed. Wij zetten op een rij wat er allemaal te doen en te leren is over de provincie Utrecht. Dus, trek je schoenen en je jas aan, of open je scherm, en verover met ons mee! 

Erfgoed doen op school 

Er is altijd erfgoed in je omgeving. Het kan die oude fabriekstoren zijn, maar ook de zwart-wit foto bij oma op de kast, de waterpomp op het plein of een traditie zoals vuurwerk afsteken. En er zijn zoveel mogelijkheden om er op school mee aan de slag te gaan! Denk daarbij natuurlijk aan het Cultuurprogramma dat Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht samen maken voor scholen!

Als je nog meer wilt doen dan heeft Landschap Erfgoed Utrecht nog een aantal leuke les ideeën op een rij gezet. Laat je inspireren door de animatie en ontdek hoe leuk, makkelijk én betekenisvol erfgoededucatie is.

Meer doen met erfgoed in de klas?
Tekening: Jan Rothuizen

Meer weten over je eigen omgeving

Heb jij wel eens goed om je heen gekeken? Naar die toren op de markt of dat bijzondere gebouw om de hoek? Wij hebben leuke opdrachten voor kinderen in de basisschool leeftijd die hen helpen de eigen omgeving nóg beter te leren kennen.

Les: Plekken van betekenis
Iedereen heeft thuis of in de buurt wel een plek die belangrijk voor hem of haar is. In de les 'Plekken van betekenis' voor kinderen uit groep 5 en 6 leren zij te tekenen, beschrijven en presenteren welke plekken belangrijk voor hen zijn. 

> Bekijk deze les

Blijf het water de baas op het Onderwaterpad KIDS

Klompenpaden zijn er ook voor kinderen. Tijdens het Onderwaterpad KIDS ben jij de waterbaas! Dit Klompenpad loopt door het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een gebied waar vroeger het land onder water gezet kon worden om de vijand op afstand te houden.

Winactie Onderwaterpad KIDS
Houd jij je voeten droog? Maak een foto van jezelf als waterbaas mèt droge voeten (of klompen) op het pontje bij nummer 9. Stuur de foto voor 1 augustus 2021 naar klompenpaden@landschaperfgoedutrecht.nl. Onder de inzendingen verloten we twee watervogel Memory’s!

Nieuwsgierig naar meer Klompenpaden voor kinderen? Bekijk alle Klompenpaden Kids.

Download de folder

Theekoepels: zien en gezien worden

Stel je eens voor. Je hebt een heel groot huis met een grote tuin. In die tuin laat je nog een klein huisje bouwen met veel ramen. Het gebouwtje is niet voor je fiets, maar om er met bezoek in te gaan zitten en samen thee te drinken. Een paar honderd jaar geleden lieten rijke mensen zo’n huisje in de tuin bouwen. Zo’n huisje noemen we een theekoepel. Wat deden mensen daar?

Lees verder