Doneer Vrijwilligers
Erfgoed bewonderen

Van heel dichtbij als vrijwilliger

Ontdek het Utrechts erfgoed

Met lummelen. Zo veroverden de soldaten van het Franse leger de Utrechtse Heuvelrug. Uit verveling bouwden ze in 1804 de Pyramide van Austerlitz voor hun keizer Napoleon Bonaparte. Een bijzonder stuk erfgoed. In de provincie is meer erfgoed te bewonderen. Denk maar eens aan de vele buitenplaatsen, de Nieuwe Hollandse Waterlinie met haar forten en vondsten in musea. Voor het behoud van dit cultuurhistorisch erfgoed werken we samen met vele partijen. Jij kunt ons erfgoed bewonderen, maar ook meewerken!

Vrijwilligerswerk Pyramide van Austerlitz

Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug heb je een prachtig uitzicht. Bezoek de Pyramide van Austerlitz met je gezin of je schoolklas. De vrijwilligersgroep verzorgt presentaties in het bezoekerscentrum en rondleidingen. 

Voor leerlingen van het basisonderwijs is er een leuke speurtocht die veel kennis over het monument en de omgeving oplevert. De rondleidingen en de speurtocht zijn momenteel niet mogelijk omdat het bezoekerscentrum gesloten is. 

> Bekijk de Pyramide van Austerlitz vrijwilligersgroep

Verover de Utrechtse buitenplaatsen

Bezoek eens een van de 285 landgoederen, buitenplaatsen of kastelen in de provincie Utrecht. Je kunt er binnenkijken, wandelen, overnachten of eten en drinken. Met de vrijwilligersgroepen zorgen we voor het onderhoud van de buitenplaatsen en de tuinen. Ook jij kunt vrijwilliger worden.


> Word vrijwilliger op een Utrechtse buitenplaats
> Bezoek de website Utrechtse Buitenplaatsen


Meldpunt Archeologie

Vind je iets in de bodem in de provincie Utrecht, meld dit dan bij het Meldpunt Archeologie. Het meldpunt zorgt voor het verhaal achter de vondst en de registratie in landelijke en Europese databases. Ook ondersteunt het Meldpunt Archeologie verschillende werkgroepen.

Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt de vrijwilligersgroepen van archeologievereniging AWN. 
> Bekijk de AWN vrijwilligersvacatures

Hiernaast: Video over de vondst van een gouden liefdesring uit de late Middeleeuwen. Lees het verhaal op verhalenplatform UtrechtAltijd.nl.