Doneer Vrijwilligers
Spakenburg

prachtige museumhaven

Eemland

vergezichten, weidevogels en een kronkelende rivier

Eemland

Een gebied zo open en vrij van bebouwing, zie je maar zelden in de provincie Utrecht. Eemland kenmerkt zich door uitgestrekte polderland, het resultaat van de strijd tegen het water van de Zuiderzee. In het voorjaar is dit de broedplaats van vele bijzondere weidevogels. Eemland heeft ook veel cultuurhistorie met steden als keienstad Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg met haar prachtige historische haven. Hoe jij het landschap en erfgoed kunt helpen in Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Amersfoort, Eemnes, en alles hiertussen, lees je op deze pagina.

  • 1444

    het Mariawonder

    Amersfoort werd na het Mariawonder een belangrijke pelgrimsplaats. Het gebied werd in die tijd ontgonnen en bedijkt. Hierdoor ontstond Amersfoort, een doorwaadbare plaats (Amer = rivier de Eem, voorde = doorwaadbare plaats).
  • 18

    kilometer

    De rivier de Eem begint in Amersfoort en stroomt uit in het Eemmeer. De Eem wordt weleens de langste rivier van Nederland genoemd omdat het de enige rivier is die zowel in Nederland ontspringt als uitmondt.
  • 56.782

    foto's

    Archief Eemland is het historisch informatiecentrum voor Amersfoort, Baarn, Eemnes, Leusden, Renswoude, Soest, Woudenberg. Het fungeert tevens als documentatiecentrum voor Kamp Amersfoort.

"Historische verenigingen hebben een schat aan kennis van de lokale en regionale geschiedenis"

Mieke Heurneman is adviseur geschiedenis en onderwijs. Ze woont zo’n twintig jaar in Amersfoort. Als ze aan Eemland denkt, komen de uitgestrekte polders, weidevogels, de rivier de Eem en het maritiem erfgoed in Spakenburg bij haar op.

"Natuurlijk denk ik bij Eemland ook aan mijn eigen stad Amersfoort met een prachtig historisch centrum, waarvan het stratenpatroon nog hetzelfde is als in de middeleeuwen, de Muurhuizen waarin bijvoorbeeld Museum Flehite is gevestigd, de grachten, kerken, kloosters en de vele andere monumenten, zoals de Volmolen met de Katoendrukkerij.

Historische verenigingen
In mijn werk heb ik ook te maken met dit erfgoed en de verhalen die het herbergt. Ik adviseer namelijk historische verenigingen. De vrijwilligers van deze verenigingen kunnen met allerlei vragen bij mij terecht, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering van hun collecties voorwerpen, foto's, documenten of films.

Verder houd ik ze op de hoogte van nieuws uit het erfgoedveld en organiseer ik jaarlijks een netwerkdag waar de bestuursleden van de verenigingen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen.

Schat aan kennis
Historische verenigingen beschikken over een schat aan kennis van de lokale en regionale geschiedenis en doen daar ook onderzoek naar. Ze hebben ook een groot lokaal netwerk, waardoor ze ook via oral history veel historische informatie boven water kunnen krijgen. Iedereen kan lid worden van historische verenigingen. Verenigingen hebben ook regelmatig hulp nodig en zoeken dan bestuursleden of mensen voor andere taken, zoals het redigeren van het eigen tijdschrift, het registreren en digitaliseren van de collectie of het organiseren van activiteiten als lezingen, wandelingen. Ik help verenigingen ook bij het werven van nieuwe mensen. Ik ben blij dat ik de verenigingen kan helpen met hun mooie werk!"

Vrijwilligersgroepen in Eemland

"Amersfoort was in de Middeleeuwen dé bierstad van de provincie"

“Eemland zit vol waanzinnige geschiedenis. Heel veel daarvan kun je zie je terug in de gebouwen en het landschap. Vrijwilligers helpen je dat verleden te ontrafelen en Eemlandse verhalen levend te houden. Super waardevol! Tal van historische verenigingen die jouw hulp wel kunnen gebruiken. En wij kunnen die verhalen schrijven voor UtrechtAltijd.nl.” Dit vertelt Pim Sierink, redacteur van verhalenplatform UtrechtAltijd.

Fiets
Pim: “Eemland staat voor mij symbool voor de fiets. Vanuit mijn geboorteplaats Bilthoven fietste ik vroeger op zonnige dagen naar Eemland. Het is een gebied met bijzondere natuur. Veel uitgestrekte veengebieden met weidevogels en natuurlijk water, water en nog eens water. Dat was altijd heerlijk fietsen. Ik denk ook meteen aan de Amersfoortse Kei, de grote zwerfstenen die je in Amersfoort vindt. Een spannender verhaal is dat van het Britse luchtschip dat in 1917 neerstortte in Eemnes-Buiten.

Mensen schrokken zich een hoedje. Ze dachten echt dat de Eerste Wereldoorlog dan eindelijk voor Nederland was begonnen. Ze stonden al klaar met hun luchtbuks! Gelukkig viel het mee. Het luchtschip bleek met motorpech te zijn neergestort. Het hele verhaal lees je op UtrechtAltijd.nl.

Water en bier
Ik noemde het al. Eemland draait om water. De Zuiderzee zorgde vaak voor overstromingen. Het zoute zeewater overspoelde het land. Het leven was dan ook niet altijd gemakkelijk in het gebied. Maat de zee gaf ook veel. Kijk maar eens naar de Spakenburgse cultuur. De rivier de Eem heeft het landschap ook sterk bepaald. Het water uit de beken was helder, zoet en zacht waardoor de stad schoon water had. Dat water zorgde er ook voor dat een gewas konden worden gegroeid. Hop, bijvoorbeeld! Amersfoort was in de Middeleeuwen dé bierstad van de provincie! Op UtrechtAltijd hebben we hier een mooi verhaal over."