Doneer Vrijwilligers
Erfgoed Gezocht

de bodem vertelt ons zoveel meer

Graven naar het Utrechtse verleden met Erfgoed Gezocht

Door het project Erfgoed Gezocht weten we hoe mensen zo'n 3.000 tot 4.000 jaar geleden leefden op de Utrechtse Heuvelrug; hoe de akkers waren, waar wegen liepen en waar mensen werden begraven. Dit ontdekten we in 2020 toen vanuit huis 4.500 vrijwilligers hoogtekaarten bekeken. Zij markeerden opvallende plekken als karrensporen en grafheuvels.

Wandel waar de prehistorische mens leefde

In de bossen rond Amerongen en Elst is in het kader van Erfgoed Gezocht een wandeling ontwikkeld langs grafheuvels en raatakkers, ook wel Celtic fields genoemd.

In de flyer van de wandeling (4 of 7 km) staat de route en lees je over de verschillende grafheuvels die je tegenkomt. Ook lees je hoe we weten wat er in de bodem zit.  

Bekijk de wandeling

Landbouw in de prehistorie

Marcel Creemers maakte een prachtige reconstructie van één van de raatakkers op de Utrechtse Heuvelrug. In de film zie je hoe het raatakkercomplex ten noorden van Elst er in zijn hoogtijdagen uit kan hebben gezien. De reconstructie toont de maximale bewoning gebaseerd op alle gevonden akkers. Of die akkers ook allemaal tegelijk in gebruik waren zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Meer weten over raatakkers? Bekijk de prachtige film die Marcel erover maakte https://vimeo.com/573413976

Liever persoonlijk contact?

Anton helpt je graag verder