Doneer Vrijwilligers

Erfgoed voor thuis (tst)

Wil je zelf aan de slag met leuke opdrachten over cultuur en erfgoed? Dat kan! Hieronder staan opdrachten die je zelf heel gemakkelijk uitvoert; kies je favoriete onderwerp, print het werkblad of bezoek de website en ga aan de slag!

Hoe wordt Oud en nieuw over de hele wereld gevierd? Voor kinderen uit de midden- en de bovenbouw zijn deze opdrachten samengesteld. Zij ontdekken ermee alles over de tradities van verschillende culturen. Kinderen kunnen aan de slag met leuke oefeningen en zoekopdrachten. Ook handige tips en links naar filmpjes maken er onderdeel van uit. 

Bekijk de opdrachten

Het is feest!

De feestdagen komen eraan. Kerst, oud & nieuw… Maar welke feesten zijn er nog meer? En welke feesten vieren jullie allemaal thuis? Elke familie viert zijn eigen feesten en heeft daarbij eigen tradities en gewoontes. Maar wat zou je daar nog meer aan toe kunnen voegen? Ga thuis aan de slag met de leuke opdrachten van de les ‘Het is FEEST!’. Download hieronder de opdrachtkaart.

Bekijk de opdrachten
Foto: Allard Willemse

Erfgoed doen!

Torens bouwen, voorwerpen bestuderen of ansichtkaarten maken van je woonplaats. Met erfgoedlessen ontdekken leerlingen verhalen over de plek waar ze wonen. Ze leren waarom hun omgeving eruit ziet zoals het nu is.

Hoe pak je zo'n les aan? Daarvoor ontwikkelden wij een website met laagdrempelige voorbeeldlessen. Je kunt gelijk aan de slag!

Ga naar de website

Plekken van betekenis

Welke plek in de buurt is belangrijk voor jou? Wat maakt het belangrijk? Welk verhaal hoort daarbij? In deze les vertellen kinderen over belangrijke plaatsen in de omgeving. Ze gaan op speurtocht en verwerken hun ontdekkingen op het schoolplein. Een betekenisvolle erfgoedles waarbij kinderen buiten met een andere blik kijken naar de eigen omgeving! Download de les hier. 

Download lestip
Illustratie: Jan Rothuizen

Geschiedenislokaal Eerste Wereldoorlog

Het Geschiedenislokaal laat leerlingen in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) kennismaken met de sporen van de Eerste Wereldoorlog. De website is laagdrempelig: gratis en zonder inlogcodes.

In de provincie Utrecht zijn veel sporen van de Eerste Wereldoorlog te vinden: in musea, archieven, verhalen en op locatie. Want ook hier was het leger gemobiliseerd, had de bevolking te lijden onder schaarste en werden veel Belgische vluchtelingen opgevangen. Aan het eind van de oorlog kreeg de voormalige Duitse keizer Wilhelm II hier politiek asiel. Over deze bijzondere gebeurtenissen uit 1914-1918 kom je meer te weten door foto’s, documenten, brieven, krantenartikelen, objecten in musea en op locatie. 

Bezoek de website

Romeinse Limes

Zo'n 400 jaar liep de grens van het Romeinse Rijk, de limes, langs de Rijn dwars door ons land. Ben je benieuwd naar de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland?

Een overzicht van het landelijke onderwijsaanbod van musea en erfgoedorganisaties over de Romeinse tijd in Nederland vind je op het onderwijsplatform van de Romeinse Limes. Het bevat informatie voor docenten en leuke opdrachten voor leerlingen. 
Zoek je lesmateriaal en inspiratie over de Romeinen? Kijk dan op het Onderwijsplatform Romeinse Limes.

Bezoek de website

De Utrechtse Canon

Misschien ken je de Canon van Nederland. Wist je ook dat er een Canon van Utrecht is? In plaats van hunebedden hebben we hier grafheuvels. De 'Oudewaterse moord' kleurt het venster over Willem van Oranje. En de Pyramide van Austerlitz is een symbool van de Franse tijd. Naast informatie over de vensters, vind je op de website ook afleveringen van de RTV Utrecht serie Verleden van Utrecht.

Bezoek de website

Liever persoonlijk contact?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager erfgoed en onderwijs 030 - 2219773 d.wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl