Doneer Vrijwilligers

Erfgoedverhalen

Op verhalenplatform UtrechtAltijd.nl lees je de mooiste verhalen over het landschap en het erfgoed in de provincie Utrecht. Ieder seizoen heeft een ander thema. 

Theekoepels: zien en gezien worden

‘Typisch Utrechts?’ is een van de thema's op UtrechtAltijd. Theekoepels in de tuinen van landhuizen en buitenplaatsen zijn typisch Utrechts. Fiets langs de Vecht of wandel over een landgoed met een groot huis, dan zie je ze.

Een paar honderd jaar geleden lieten rijke mensen theekoepels in de tuin bouwen. Wat deden mensen daar? Ze dronken thee uit de mooiste porseleinen kopjes, speelden misschien een kaartspelletje, schilderden het uitzicht of aten wat lekkers.

Aanzien
Theekoepels stonden in het zicht van de weg of de rivier. Vanuit het kleine huisje konden de mensen de omgeving goed in de gaten houden. En misschien nog belangrijker: iedereen kon vanaf de weg of het water door de grote ramen zien wie er in het huisje zaten en hoe goed ze het hadden.Op de foto: Langs de slingerende rivier de Vecht zie je veel theekoepels bij grote huizen. VechtExclusief, het cultureel bureau voor de Vechtstreek heeft de Theekoepeltocht uitgezet om langs te wandelen, fietsen of varen.