Word donateur Vrijwilligerswerk
Ansicht Met Theekoepel

Erfgoedverhalen

Op verhalenplatform UtrechtAltijd.nl lees je de mooiste verhalen over het landschap en het erfgoed in de provincie Utrecht. Ieder seizoen wordt met een ander thema gewerkt. Dit voorjaar is dat het thema: ‘Typisch Utrechts?’. En als je het hebt over iets dat typisch Utrechts is, dan zijn dat de theekoepels in de tuinen van de landhuizen en buitenplaatsen. Hoe dat komt? Dat lees je hieronder.

Theekoepels: zien en gezien worden

Stel je voor. Je hebt een heel groot huis met een grote tuin. In die tuin laat je nog een klein huisje bouwen met veel ramen. Het gebouwtje is niet voor je fiets, maar om er met bezoek in te gaan zitten en samen thee te drinken.

Een paar honderd jaar geleden lieten rijke mensen zo’n huisje in de tuin bouwen. Zo’n huisje noemen we een theekoepel. Wat deden mensen daar? Ze dronken thee uit de mooiste porseleinen kopjes, speelden misschien een kaartspelletje, schilderden het uitzicht of aten wat lekkers.

Grote ramen
Zo’n theekoepel stond niet verstopt, maar in het zicht van de weg of de rivier. Vanuit het kleine huisje konden de mensen de omgeving goed in de gaten houden. En misschien nog belangrijker: iedereen kon vanaf de weg of het water door de grote ramen zien wie er in het huisje zaten en hoe goed ze het hadden.Op de foto: Langs de slingerende rivier de Vecht zie je veel theekoepels bij grote huizen staan. Let er maar eens op als je de route fietst of er met de auto langsrijdt.