Doneer Vrijwilligers

Familiespeurtochten op Utrechts erfgoed

Kinderen leren op een hele leuke manier over erfgoed en landschap tijdens deze vier familiespeurtochten. Er zijn speurtochten bij Kasteel Amerongen, de Pyramide van Austerlitz, Huis Doorn en Fort Vechten bij Bunnik. Ga samen op avontuur!

Ontrafel het raadsel van de Pyramide

Het is 1804 als de Franse generaal Auguste de Marmont een legerkamp opricht op wat nu bekend staat als de Utrechtse Heuvelrug. De Marmont heeft zijn leger klaar staan om een eventuele inval van de Britten te kunnen weerstaan. Om zijn troepen bezig te houden besluit hij een monument te laten bouwen, geïnspireerd op de Pyramide van Gizeh. Tijdens de bouw leefde ook de 12-jarige Geertje Schmidt. Om geld te verdienen wil Geertje een hondenshow geven aan de soldaten maar deze zijn veel te druk met de bouw van een Pyramide. Geertje wil hier meer over te weten komen, help jij haar?

Speurtocht Pyramide van Austerlitz

Ontdek het geheim van de keizer

Nog geen 100 jaar geleden woonde er een echte keizer op de Utrechtse Heuvelrug. Hij heette keizer Wilhelm II. Hij vluchtte voor de Eerste Wereldoorlog en kwam in 1918 in Nederland terecht. Hij kwam terecht in Huis Doorn. Tijdens het verblijf van Wilhelm II werkte ook de 12-jarige Willem samen met zijn oom en tante op Huis Doorn. Willem heeft altijd al een keizer willen ontmoeten maar wat hij niet weet is dat de keizer een geheim heeft. Help jij Willem om het geheim te ontrafelen? Met een opdrachtenblad, wandel je over het landgoed en ga je op zoek naar antwoorden.

Speurtocht Huis Doorn

Los het mysterie van Kasteel Amerongen op

De gebroeders Henric en Diederic Borre kregen in 1286 toestemming van de Hollandse graaf Floris V om “een Huys te doen timmeren”. In de loop der eeuwen werd dit Huys uitgebreid van woontoren tot kasteel. Om het Huys heen ligt de historische tuin die bestaat uit de bloementuin, de moestuin, de boomgaard en het bospark. Eén van de laatste bewoners, gravin Elisabeth van Aldenburg Bentinck, hield erg van dieren. Zij zorgde voor katten en honden die waren verwaarloosd. Tijdens deze speurtocht wandel je 'samen met Elisabeth' door de tuin en helpt ze jou om het mysterie van Kasteel Amerongen op te lossen.

Speurtocht Kasteel Amerongen

Ga op avontuur op Fort bij Vechten

Om Utrecht te beschermen wordt in 1867 gestart met de bouw van Fort bij Vechten. Het fort wordt één van de grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De bouw duurde drie jaar en bestaat uit 22 gebouwen waarvoor wel 16 miljoen bakstenen werden gebruikt! Tijdens deze familiespeurtocht word je geholpen door Truusje, zij is de dochter van fortwachter Willemse en leefde van 1933 tot 1956 op het fort. Truusje houdt ook van avontuur maar zoekt nog een partner om haar te helpen. Wil jij haar helpen en meer te weten komen over het Fort bij Vechten?

Speurtocht Fort bij Vechten

De speurtochten worden mogelijk gemaakt door de Rabobank