Doneer Vrijwilligers

Natuur in de buurt

Waar je ook gaat of staat, de natuur is nooit ver weg. In het bos, het park om de hoek, of gewoon in je eigen tuin of op het balkon. Van kleine zaadjes tot grote bomen. En van ijverige bijen tot bonte vogels. Maar wist je dat ook jij de natuur een handje kunt helpen? Door bloemen of boompjes te planten. Of een insectenhotel te maken. Of te tellen welke vogels er bij jou in de buurt allemaal langs vliegen. Op deze pagina lees je wat je allemaal kunt doen om jouw omgeving groener te maken. En hoe leuk het is om een bijdrage te leveren aan de natuur in je buurt. Ga ermee aan de slag!

Doe de Grutto Challenge!

Heb je de grutto wel eens in het echt gezien? Deze weidevogel is geweldig. Om hun kuikens groot te brengen, hebben weidevogels een weiland nodig vol natuur: met modderige plekken waar de vogels lekker met hun snavel kunnen wroeten naar bodemdiertjes; met bloeiende planten waar insecten op afkomen waar de kleine kuikens dol op zijn en waartussen ze kunnen schuilen tegen weer, wind en roofdieren.

Doordat veel van die natuur uit weilanden is verdwenen, gaat het niet goed met de weidevogels. Doe mee aan de Grutto Challenge en ontdek welke planten en insecten de weidevogels nodig hebben.

Doe de Grutto Challenge!

Plant een Boom!

De komende vier jaar worden met het project Plan Boom 10 miljoen bomen geplant in Nederland. Iedereen kan meedoen, dus jij ook! Op www.planboom.nl kun je Boompjes voor beginners bestellen. Deze boompjes zijn geschikt voor iedere tuin en ook nog eens goed voor de vogels vlinders en insecten. Dus kies een mooi plekje uit en plant een boom!

Bezoek de website

Weide - vol - vogels

Weidevogels voelen zich thuis op het Nederlandse boerenland. Maar wist je dat het helemaal niet goed gaat met de weidevogels? Dit komt omdat er bijna geen kruiden en bloemen meer in de weilanden groeien. En juist op kruiden en bloemen komen insecten af, voer voor de vogels! Ook worden veel nesten kapot gereden door maaimachines van boeren.

Er zijn speciale weidevogelbeschermers nodig die tijdens het broedseizoen, van maart tot juli, weidevogels opsporen en beschermen. Help jij ze mee? Print de bingo uit, pak je verrekijker en spot de negen weidevogels!

Doe de spottersbingo!

Maak je buurt groener

Wil jij jouw buurt groener maken? Dat komt goed uit. Want het project Groen aan de Buurt helpt bewoners hun wijk of straat groener te maken.

Ook de ideeën van kinderen zijn welkom! Dus heb jij een goed idee voor meer planten, struiken en bomen in jouw omgeving, wil je een natuurspeelplaats in de wijk, een groener schoolplein of wat dacht je van een bloeiende bijenidylle? Bedenk een plan, teken een ontwerp, vraag je ouders om hulp en maak samen met je buurtgenootjes de buurt groener.

Lees meer over Groen aan de Buurt

Nog meer natuur in de buurt

IVN, de vereniging voor natuur- en milieueducatie, wil jong en oud laten beleven hoe leuk, gezond en belangrijk natuur is! Op de IVN website staan natuuractiviteiten en groene projecten in de provincie Utrecht. Je vindt er ook allerlei leuke doe-tips. Wat dacht je van een pissebeddendoolhof of kikkerdrilbak maken?

Bekijk de doe-tips