Doneer Vrijwilligers

Tips en uitjes voor kinderen

Er is voor kinderen en hun familie veel te doen en te leren in de provincie Utrecht. Gelukkig kan er ook veel buitenshuis en op afstand van anderen. Bijvoorbeeld een boswandeling of wandeling over een Kids Klompenpad. Een bezoek aan het museum zit er nog niet in. De musea zijn overigens wel slim bezig en hebben online acties, rondleidingen en kids colleges. Op deze pagina vind je de leukste activiteiten van het seizoen.

Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft een online speurtocht uitgezet voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar (ouders mogen meedoen).

De oogspiegel van Professor Donders is gestolen! Terwijl hij bezig was met baanbrekend onderzoek naar het oog. Er is een schatkaart opgedoken met de plek waar de oogspiegel zich bevindt. De schatkist kun je alleen openen als je voldoende losgeld bij elkaar verzamelt. Help de oogspiegel terug te krijgen.

Een schatkaart en opdrachten staat klaar op de website van Universiteitsmuseum Utrecht.

Speur mee!

Utrechtse spelletjes van UtrechtAltijd

Op platform UtrechtAltijd staan zes leuke spellen die je gratis kunt downloaden en printen. Test je kennis over de provincie met een kruiswoordpuzzel, doe de Utrecht bingo en kleur de ansichtkaart met vrolijke Utrechtse taferelen in.

Bekijk de spellen

Expeditie Waterlinie

Kinderen van 6 t/m 12 jaar ontdekken bij Expeditie Waterlinie kinderen 12 Nederlandse forten. Via de website expeditiewaterlinie.nl zijn bingokaarten te downloaden. Kinderen gaan vervolgens op zoek naar posters met een QR code. Als ze de code scannen, ontdekken ze welke forten erachter verstopt zitten. Zo kunnen kinderen de twaalf forten in Nederland digitaal bezoeken! Bij ieder fort zijn er uitdagingen. Ze leren spelenderwijs meer over forten en waterlinies en gaan actief aan de slag met bijv. een kleurplaat of puzzel. En via de vijf vragen op de Bingokaart, maken ze ook nog eens kans op een prijs, zoals toegangskaarten voor een fort.

Doe de expeditie!

Opdeheuvelrug.nl: activiteiten voor het hele gezin

Opdeheuvelrug.nl inspireert. Je vindt er activiteiten op de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei. Bij de Uitagenda staan activiteiten voor het hele gezin; een gezinswandeling met een natuurgids bij Doorn of het Kabouterpad bij Leersum.

Bezoek de website

NMM: Maak je eigen geheimtaal!

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg heeft leuke activiteiten voor thuis. Kraak de code is de nieuwste! 

Wist je dat het leger geheimtaal gebruikt? Berichten die geheim moeten blijven voor de vijand worden gecodeerd verstuurd. Alleen de verzender en de ontvanger weten hoe het bericht moet worden ontcijferd. Wil jij dat ook eens proberen? Knutsel dan thuis een codekraker en maak je eigen geheimtaal!

Ga naar 'Kraak de code'

Alle nieuwsgierige kids verzamelen!

Dit voorjaar kun je de jeugdcolleges van het Universiteitsmuseum Utrecht ook vanuit huis bekijken via een livestream. Vier wetenschappers vertellen wat zij onderzoeken. Van het gebit van dieren en verhalen over wonderen, tot hoe je woonplek invloed heeft op wie je bent.


Bekijk hiernaast de video van het college: Begrijpt je huisdier jou?

Volg de colleges

Op Fossielenjacht in Utrecht!

Ga met het Universiteitsmuseum op Fossielenjacht in Utrecht! De gratis speurtocht is voor families met kinderen tussen de 8-14 jaar. De route is ongeveer 2,5 km en duurt een uur.

De fossielenjacht begint en eindigt bij het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat 106 in Utrecht. Met behulp van een app loop je een route langs alle fossielen. Bij elke stop krijg je informatie in gesproken en geschreven tekst. Doe onderzoek en beantwoord de quizvragen.

Lees meer